Созопол
Замразяват източването на горивото от „Мопанг“
TразмерT

Дона МИТЕВА

До дни спасителната операция по източване на мазута от „Мопанг“ ще бъде прекратена, защото температурите на водата на дълбочина паднаха и изпомпването е трудно и неефективно. Изтеглени са до сега около 350 кубика смес.

Два танка от потъналия край Созопол кораб “Мопанг“ вече са изпразнени. Дейностите продължават когато метеорологичната обстановка позволява. „На половина работата е свършена. Дори може би малко повече остава, защото два танка са източени, остават още два, но има и в един от трюмовете“, коментира к.д.п. Живко Петров, изпълнителн директор на ИА „Морска администрация".

Една част от техниката ще остане на база в Созопол, другата ще бъде прибрана във Варна. На пролет операцията ще продължи. По думите на Петров хубавото е, че тя вече е в рутинна фаза и не се очакват изненади.

„Русалка“, от където се извършва логистиката и надводно събира замърсяващия продукт ще бъде прибрана в пристанище Бургас.

По придвиждане на капитан Петров до началото на следващия туристически сезон изпомпването на мазута ще приключи.  Договорът за приключване е в размер на 65 работни дни, до момента са използвани 19 - 20.

Освен „Мопанг“ има и други, натъкнали се на мини и потънали кораби.  „Единият, за който знаем, е „Родина“. Той е малко по-дълбоко потънал – на 40 метра. Потънал е срещу Приморско.  Като завърши операцията край Созопол в по-спокойна обстановка ще докладвам на правителството и моето мнение е че трябва да направи едно проучване и на „Родина“, за да не се окажем изненадани отново след време. Мисля, че и този кораб е с течно гориво“, коментира капитан Петров. Според него има поне още 2-3 кораба, които лежат на дъното на морето,  за които водолазите знаят. Предстои ровене в архивите за подробности.

За радост за сега няма индикации от „Родина“ или от някои от другите кораби да има теч.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нов скандал по морето! Строи се до плаж Алепу
Експертизата: Над декар са унищожените дюни на „Смокиня“
Музеят на подводната археология на о. Свети Кирик ще е готов до две години
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.