Любопитно
За пръв път: Леководолаз премина непреодолимо стеснение в пещерата „Брежанка“
TразмерT

Река Младежка може да се окаже по-млада, смятат спелеолози

 

Георги РУСИНОВ

 

Най-близката до Бургас планина провокира мнозина да се отправят към нея. Митове, легенди и наука са основните съставки, които провокират съвременните хора да търсят, научават и изграждат. Странджа планина винаги е била подходящо място, където тези три се миксират добре. Именно това привлича целогодишно пътешественици, изследователи и туристи към закътаните красоти на планината.

Експедиция, провела се на 21 юли тази година, направи интересни открития и отвори вратата за бъдещи проучвания, които могат да покажат любопитни резултати. Пещерните клубове „Чудни скали“ - Айтос и „Пълдин“- Пловдив влязоха в две от многото пещери на Странджа – новооткритата „Кукурдан“ и добре известната и посещавана от много туристи „Брежанка“, в която се намира изворът на река Младежка. Красимир Рачков от айтоския клуб подчерта специалните заслуги на пещерния водолаз Александър Стоев и пещерняка Венцислав Николов, които са в основата на успеха.

За айтоския клуб това е първата пещерно-водолазна експедиция в историята му и втората  в района на Странджа. Първата подводна експедиция отново е била в пещера „Брежанка“.

„Първата я направиха варненци през 2003-а, когато тъкмо се записвах на пещерно дело. Тогава обаче нищо не откриха – размътиха изворите на Младежка и стигнаха до непроходимо стеснение. Сега ние успяхме да го преминем. Водата след стеснението обаче беше мътна и влязохме само на десетина метра. Оставяме работата за по-късен етап, защото такива занимания за пещерни леководолази са изключително опасни. За разлика от стандартната спелеология, където спасител може да те извади от пещерата, тук единствено може да те спаси пещерен леководолаз-спасител. Единствените такива са във Франция“, обяснява председателят на „Чудни скали“ Лазар Милчев.

Той добавя, че в България такива кадри няма. Хората не са професионалисти, а по-скоро любители. С пещерния леководолаз Стоев, Лазар се познава от 2005-а.  Срещнали се на експедиция в Родопите.

„После си загубихме следите, но  преди две години пак се видяхме и тогава разбрах, че е пещерен леководолаз. Предложих му  да дойде и да организираме една експедиция до изворите на река Младежка. Той ме помоли да му изпратя информация, пратих му дори и за другата пещера, която трябваше да прегледа“, разказва айтозлията.

Именно „Кукурдан“ е първата пещера, в която влизат. Оказва се, че очакванията им не се оправдават.

„Цялата дупка излезе с дължина 15 метра - големи стеснения, непроходими блокажи. Целият район е бил изключително натрошен от геоложките процеси. Водата минава, но не и човек“, обяснява Лазар.

Но не остават с празни ръце от този опит. Освен главния, откриват още два входа към пещерата. Професионалният пещерен водолаз Александър Стоев успява да премине 4-метров сифон, стигайки до голямо подводно стеснение, което преминава след няколко опита. За съжаление, по-нататък пътят му е блокиран от камъни, между които преминава само водата.

По-обнадеждаващо се оказва гмуркането в извора на река Младежка – пещерата „Брежанка“.
Въпросният извор представлява езеро, преминаващо под скали, образувайки сифон. Тук отново се налага повторен опит. Въпреки нулевата видимост, поради мътната вода, Александър преплува 10 метра, което при пещерното гмуркане и тези условия е изключително постижение. Поради нарастващият риск за безопасността на водолаза решават опитите да бъдат преустановени.

„След „Кукурдан“ се преместихме на „Брежанка“. Интересното е, че река Младежка се смята за не много стара река. Преди няма и десет години правихме експедиция в района и тогава намерихме следи от средния и късния Плейстоцен, което горе-долу датира района“, казва Лазар.

Леководолазът Александър преминава това стеснение, което досега не е преодолявано. Влиза в уширение.

„Като видяхме после профила на подземното езеро, което той направи с компютър, се оказа, че  влизаме малко под нивото на извора. Тогава Сашо направи 4-метрово гмуркане и потвърди, че дълбочината продължава. Това навежда на мисълта, че този извор, всъщност е преливник и самата речна долина е доста по-млада , отколкото ние си мислим, че е. Когато се вдигат нивата на подземните води, почва да извира повече, а ние досега винаги сме мислили, че е свързана с повърхностния поток, който се свързва с подземния“, обяснява председателят на айтоския пещерен клуб.

Той разказа, че през 70-те години на миналия век студентска експедиция локализира така наречената Близнашка антиклинала, която е дълга 7 километра и е била изцяло наводнена. Антиклиналата представлява вид изпъкнала гънка, при която земните пластове затъват в противоположни посоки спрямо осевата плоскост на гънката.

„Сега ние имаме съмнения, че пещерата „Брежанка“ е част от тази антиклинала и че всъщност самият извор на река Младежка и езерото в пещерата се подхранва точно от нея. Затова в момента, когато ходихме, изворът не е пресъхнал, но е много по-нисък, тъй като дъждовете в този период са най-малко“, казва Лазар.

Но това не означава, че проучванията в пещерата приключват. Бе потвърдено, че тя има продължение под водата. Младите пещерняци са ентусиазирани да довършат започнатото и решават да организират нова експедиция, с повече подготовка, повече екипировка и по-подходящи условия.

„Просто трябва да измислим начин как да не размътваме водата. Имаме някаква идея да се вкара лодка, в която леководолазът да легне, да изчака да се избистри водата и да влезе плавно в езерото. Другият вариант е да изчакаме септември-октомври-ноември, когато е максимумът на валежите, за да може оттокът да е минимален и да може да се влезе директно в езерото“, завършва пещернякът.

Какво ще покажат бъдещите им изследвания и дали река Младежка ще се окаже по-млада е само въпрос на време.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Отзвук от Фестивалите на рибата и виното в Бургас
Вижте коледната програма на Община Бургас
Щъркелът Гошо докара в бургаския зоопарк три патици
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.