Бургас
За по-чист въздух: С 2 милиона лева подменяме старите печки
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници дадоха зелена светлина за зелена програма, по която Община Бургас кандидатства. Както „Черноморски фар“ вече писа става въпрос за проект, в който общината е партньор заедно с други български общини. Това са Столична община, която е водещ партньор и общините Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Самият проект се казва „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма „Лайф 2017 – Life Action Grant 2017“. Проектът в момента е оценен положително и е включен в предварителния списък с интегрирани проекти за съфинансиране по Програмата.

Необходимият финансов ресурс за изпълнението на целия проект е 16 666 266 евро, като 60% в размер на 9 999 760 евро са безвъзмездна финансова помощ от Програма „Лайф“. Бюджетът на Община Бургас за изпълнение на дейностите в рамките на проекта е 2 562 703,5 евро, от които 1 537 622 евро (60%) са грант от програмата и 1 025 081 евро (40%) собствено финансиране, разпределено по години и фази.

За 2019-а трябва да бъдат платени 59 295 евро. В периода 2020-а – 2022-а – 57 455 евро. Най-голямата вноска е от 2022-а до 2024-а. Тогава трябва да бъдат платени 908 332 евро.

По време на сесията на ОбС-Бургас за октомври независимият съветник Живко Табаков заяви, че тази докладна е важна, защото касае чистотата на въздуха. Той обаче не можал да разбере дали 2-та милиона общински пари ще послужат за подмяната на старите горивни инсталации само на 80 домакинства, или на всички близо 2000, които са посочени в докладната.

Заместник-кмета Руска Бояджиева заяви, че програмата предвижда пилотно тестване при 80 домакинства и ако схемата е подходяща да се приложи и при останалите 1914. Те също са предвидени за финансиране от общинските пари.

Георги Манев от СЕК и наскоро изключеният от НФСБ заместник-председател на ОбС-Бургас Георги Дражев влязоха в словесни нападки. Дражев не бе доволен, че по негови думи „се работи на парче“. Манев пък му опонира и на няколко пъти обяснява своята интерпретация на докладната. Стигна се до там вторият да каже на първия: „Не знам на колко години си, но нищо не научи в този живот“, което предизвика смях в залата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Съветници от БСП подписали тайно от ръководството докладната за референдума
Обрат: Океанариумът става мираж
Правната комисия даде зелена светлина за референдума
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.