Бургас
За по-чист въздух: С 2 милиона лева подменяме старите печки
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници дадоха зелена светлина за зелена програма, по която Община Бургас кандидатства. Както „Черноморски фар“ вече писа става въпрос за проект, в който общината е партньор заедно с други български общини. Това са Столична община, която е водещ партньор и общините Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Самият проект се казва „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма „Лайф 2017 – Life Action Grant 2017“. Проектът в момента е оценен положително и е включен в предварителния списък с интегрирани проекти за съфинансиране по Програмата.

Необходимият финансов ресурс за изпълнението на целия проект е 16 666 266 евро, като 60% в размер на 9 999 760 евро са безвъзмездна финансова помощ от Програма „Лайф“. Бюджетът на Община Бургас за изпълнение на дейностите в рамките на проекта е 2 562 703,5 евро, от които 1 537 622 евро (60%) са грант от програмата и 1 025 081 евро (40%) собствено финансиране, разпределено по години и фази.

За 2019-а трябва да бъдат платени 59 295 евро. В периода 2020-а – 2022-а – 57 455 евро. Най-голямата вноска е от 2022-а до 2024-а. Тогава трябва да бъдат платени 908 332 евро.

По време на сесията на ОбС-Бургас за октомври независимият съветник Живко Табаков заяви, че тази докладна е важна, защото касае чистотата на въздуха. Той обаче не можал да разбере дали 2-та милиона общински пари ще послужат за подмяната на старите горивни инсталации само на 80 домакинства, или на всички близо 2000, които са посочени в докладната.

Заместник-кмета Руска Бояджиева заяви, че програмата предвижда пилотно тестване при 80 домакинства и ако схемата е подходяща да се приложи и при останалите 1914. Те също са предвидени за финансиране от общинските пари.

Георги Манев от СЕК и наскоро изключеният от НФСБ заместник-председател на ОбС-Бургас Георги Дражев влязоха в словесни нападки. Дражев не бе доволен, че по негови думи „се работи на парче“. Манев пък му опонира и на няколко пъти обяснява своята интерпретация на докладната. Стигна се до там вторият да каже на първия: „Не знам на колко години си, но нищо не научи в този живот“, което предизвика смях в залата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
УМБАЛ Бургас отчита ръст на пациентите през 2018 г.
Тракийци искат повече пари за субсидия, комисия ги поряза
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.