Айтос
За първи път:Ясни правила за паметните знаци в Айтос
TразмерT

Временна комисия внася проект за нова наредба

 

 

 

В края на януари т. г. Общинският съвет в Айтос ще разгледа Докладна записка от Временната комисия, създадена с решение на 28 юни 2016 г., която изготви проект за „Наредба за реда на подаване на предложения и вземане на решение от Общинския съвет за изграждане на паметници, мемориални обекти или други възпоменателни знаци, върху обекти или поземлени имоти общинска собственост на територията на Община Айтос". В състава на комисията бяха включени представители на всички политически сили, представени в Общинския съвет. Председател е Ружди Хасан от ДПС, а членове Андрей Андреев - БСП, Дамян Денев - РБ, Петър Янев - БДЦ и Стоян Стоянов - ГЕРБ.

Мотивите за приемането на новата наредба са, че в Общински съвет - Айтос периодично постъпват искания за изграждане на паметници, мемориални обекти и други възпоменателни знаци. Със Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство се определя общата законова рамка и изискванията, на които трябва да отговаря всеки инвестиционен проект за изграждане на паметник, като законодателят поставя и изискване за решение на Общинския съвет.

           Предложенията за паметници са свързани и с мястото, на което ще бъдат изградени. В повечето случаи, това са територии публична общинска собственост, затова е необходимо да бъдат приети ясни правила от принципала на общинската собственост – Общинският съвет. Проектът за Наредба има за цел да въведе такива правила, да регламентира реда и условията, на които трябва да отговаря инициативата за паметния знак, за да се стигне до решение от Общински съвет, коментира Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев.

            Временната комисия изработи проекта, който беше публикуван на интернет- страницата на Община Айтос през ноември м.г.. Предоставена беше възможност на всички граждани, в срок от 30 дни да направят своите предложения и становища по проекта. След изтичане на срока, съобразно постъпилите становища и предложения на експерти от общинската администрация, първоначално публикуваният проект беше редактиран и отново публикуван на интернет-страницата на Община Айтос на 22 декември м.г., с нова възможност за заинтересованите лица, в срок от 14 дни да направят своите предложения по повторно публикувания документ. В този срок, предложения и становища не са постъпили, заявиха от комисията. Затова, на 31 януари, текстовете на наредбата влизат за одобрение в заседателната зала.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
СУ „Христо Ботев" в Айтос с автоматична метеорологична станция
Фотоизложба „По стъпките на Христа" откриха в Айтос
42-годишният Веселин Казаков спаси кръста на Йордановден в Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.