Несебър
Гешев коментира за пръв път казуса с несебърския кмет
TразмерT

Кой е компетентен да гледа делото, отговори новоизбраният главен прокурор

 

Георги РУСИНОВ

 

Компетентно новоизбраният главен прокурор Иван Гешев се изказа за компетенцията на Прокуратура и съд за несебърската сага с арестувания кмет Николай Димитров. Тези думи бяха най-често използваните от него по време на брифинг провел се в Бургас в отговор на журналистически въпрос по темата.

Преизбраният за пореден мандат градоначалник на морската община продължава да е в ареста вече трети месец. Обвинението срещу него е, че покровителства организирана престъпна група (б.а. ОПГ) за купуване на гласове. Обвиняеми са още четирима по делото като участници в ОПГ-то.

„По този случай не съм коментирал нищо до момента. Коя е компетентната прокуратура решава компетентния прокурор по случая. Кой е компетентния съд, решава компетентния съд, който решава делото. Така, че това са компетентните лица, които трябва да преценят“, отговори със заобиколки той.

Дали има възможност за преквалифициране на обвинението, Гешев потвърди, че има всякакви варианти преди делото да приключи.

„В България, а и не само, по досъдебни производства решения се взимат от конкретния наблюдаващ прокурор, а не от главния, както се опитва да се представи, че той решава всички проблеми и всички досъдебни производства в държавата. Щом наблюдаващият прокурор е преценил така, аз го подкрепям. Той е единственият човек, който е запознат с доказателствата по делото и има право и задължение по закон да извърши тази преценка. В един момент съдът може да извърши друга преценка“, заяви Гешев.

Припомняме, че адвокатите на Николай Димитров смятат, че не Специализираният съд е съдът, който трябва да гледа делото и че по-скоро той е от компетенцията на Окръжен съд – Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Несебърски ученици вече творят в клуб по интереси
Община Несебър с попълнение от 293 нови граждани за миналата година
506 жители на Община Несебър ще получат хранителни пакети
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.