Регион
За над 700 хиляди лева: Общини се подготвят за зимата
TразмерT

Айтос, Карнобат, Малко Търново и Сунгурларе търсят кой да чисти снега

 

Георги РУСИНОВ

 

За над 700 хиляди лева четири общини в Бургаска област търсят кой да почиства снега през зимата. Айтос, Карнобат, Малко Търново и Сунгурларе са обявили обществени поръчки за това, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“.

Основните дейности за зимно поддържане на пътищата, посочени в поръчките, включват: изготвяне на планове за зимно поддържане; технически прегледи на заявените за използване машини и съоръжения; подготовка на пътищата за експлоатация при зимни условия; осигуряване на необходимите материали и други; снегозащита на пътищата чрез изграждане и поставяне на снегозащитни устройства - постоянни (крайпътни зелени пояси, земни диги и други) и временни (огради от преносими инвентарни щитове) устройства, както и окосяване на тревни площи, изсичане на храсти, отстраняване на материали и други предмети в обхвата на пътя, които водят до образуване на снегонавявания; снегопочистване (патрулно и периодично) на пътищата до постигане на съответните степени и ниво на зимно поддържане, разчистване на снежни валове, преспи и снегонавявания и отстраняване на уплътнени снежно-ледени пластове; Обезопасяване на пътищата срещу хлъзгане: разпръскване на минерални материали и химични вещества.

В Малко Търново прогнозната стойност на поръчката е 101 750 лева, без ДДС. Общинската пътна мрежа е с дължина от 80 километра.

„Общината е в планински район и опасност от снегонавяване и заледяване има почти по всичките й пътища. Извършването на дейностите да бъде съобразено с трудните условия на движение – криви с малки радиуси, участъци с големи наклони, пътни участъци в близост до реки и водоеми, пътни кръстовища и тези с опасност от снегонавявания и заледявания.
Зимното поддържане на пътищата включва комплекс от дейности, свързани с осигуряване на проходимостта им при зимни условия и премахване или ограничаване на неблагоприятното влияние на снега и леда върху условията на движение“, се посочва в документа.

Обслужваните пътища са: Звездец – Евренезово – Близнак; местност Босна – Визица – Заберново; Царево – Малко Търново – Сливарово; местност Босна – Звездец – Младежко; Звездец – Малко Търново – Бръшлян; Звездец – Малко Търново – Стоилово; местност Босна – Визица – Бяла вода; местност Босна – Визица – Калаво; Звездец – местност Петрова нива; Малко Търново – Черногорово; Малко Търново – граница с Турция и Босна – Звездец – Ковач.

В Карнобат обявената прогнозна стойност е 260 000 лева, без ДДС.

„Предмет на обществената поръчка е предоставяне на комплекс от дейности и услуги, свързани с осигуряване на проходимостта на улиците в град Карнобат и общински пътища на територията на община Карнобат през зимния експлоатационен сезон на 2019 - 2020 година, премахване или ограничаване на неблагоприятното влияние на снега и леда върху условията на движение“, се сочи в информацията в Агенцията за обществените поръчки.

Съседната община Айтос е обявила прогнозна стойност от 200 000 лева, без ДДС за зимното почистване. В Сунгурларе е 150 000 лева, без ДДС.

В Малко Търново бяха отворени офертите на участниците. В Карнобат крайният срок за подаване на документи е до 11 октомври, в Айтос - до 18-и, а в Сунгурларе - до 22-и.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Обзор се преклониха пред Апостола
Наградиха младеж от Малко Търново, върнал чанта с пари и документи
Промениха статута на терен в Карнобат
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.