Регион
„За” и „против” предложението на правителството за партийната субсидия от 1 лев за глас
TразмерT

Коментират депутатите Десислава Атанасова и Явор Божанков

 

Да се обвини ГЕРБ в популизъм заради партийните субсидии е абсолютно несериозно. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на „Здравей, България”.

„Колегите от БСП наричат предложението на Министерски съвет, внесено в Народното събрание, кризисен пиар -  ГЕРБ няма нужда от подобно нещо. ГЕРБ е първа политическа сила. Н на проведените преди седмица избори показахме добри резултати. Освен това ГЕРБ е и последователна. /…/ Още през 2016 г. аз и колеги от ГЕРБ сме внесли проект за решение, след проведения референдум за намаляването на партийните субсидии. Да се обвини ГЕРБ в популизъм в този момент е абсолютно несериозно”, заяви тя.

„Чух, че това се използва и за  да не се говори за доклада на Европейската комисия. Това е също несериозно, защото в този доклад има само 4 препоръки”, добави тя.

Депутатът от БСП Явор Божанков заяви, че резултатът от изборите е, че гражданите нямат доверие в политическата система, а дебатът за партийните субсидии определи като тема за отклоняване на вниманието. „В момента трябва да потърсим дълбоката причина за това и да дадем отговор. Вместо това ние говорим за партийната субсидия. В момента за мен големите теми са увеличаването на цената на тока, падането на цената на петрола, но цената на горивата непомръдва, а цената на самолетите се увеличи с 1 млрд.. В крайна сметка Европа ни каза: „Няма да ви приемем в Шенген”. Всичко това е класически пример за отклоняване на общественото внимание, защото 1 лев субсидия няма да реши нито един от тези въпроси. От БСП сме съгласни, че субсидията трябва да бъде намалена и не може да остава като печалба. Десетки милиони имат ГЕРБ в банка, които държат на влог и трупат лихви. Субсидията обаче не може да е твърде малка, за да отидат партиите в ръцете на олигарсите. Ключовата дума е разходоориентираност”, посочи той.

Божанков  заяви, че не изключва вариант ГЕРБ да прави услуга на нов играч в политиката, а именно Слави Трифонов, който, според него, може да се яви на местните избори. „Неслучайно темата с партийните субсидии се появява отвсякъде. Според мен българският политически живот представлява цирк. Актьорите се сменят, представленията се сменят, защото зрителите се отегчават, но един и същи е този, който продава билетите. Ако искаме да си обясним какво ни се случва, трябва да спрем да гледаме сцената и да обърнем внимание на този, който продава билетите. Това е т. нар. задкулисие”, каза той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бързият влак Бургас-София аварира заради натрупани камъни по трасето
Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат в България
Над 10 000 чужденци са работили на българското море през летния сезон
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.