Крими
За два месеца: 212 свалени табели на шофьори нарушители
TразмерT

304 са досъдебните производства за наркотици зад волана от началото на годината

 

Георги РУСИНОВ

 

За месеците септември и октомври инспекторите на Пътна полиция в областта са свалили 212 регистрационни табели. Това заяви за „Черноморски фар“ шефът на КАТ-Бургас комисар Неделчо Рачев. Една съществена част от тях са за шофиране след употребата на алкохол и наркотици, но в това число попадат и нарушители за неплатена гражданска отговорност, неправоспособни водачи и други.

Според Рачев фактът, че са свалени такъв брой табели, говори за добрата успеваемост на полицията.

„Тази бройка говори за едно високо ниво на засилени полицейски проверки. В края на годината ще имаме окончателната бройка. За територията на областта това обаче не е добре, хората продължават да нарушават закона. Като цяло в национален мащаб имаме сериозно припознаване на нормативната база и спазване на Закона за пътищата от страна на гражданите“, коментира той.

Рачев поясни, че табели се свалят само, когато шофьорът е собственик на автомобила. Чести са случаите обаче, когато водачи, хванати с наркотици или алкохол, не са законните притежатели на возилата.

„Изключение прави, когато нарушителят е неправоспособен водач. Тогава се сваля табелата, дори и да не е собственик на колата. Очаква се, че този, който му е дал автомобила, трябва да е наясно, че той няма книжка, или и да не е бил, е трябвало да се поинтересува“, категоричен бе комисарят.

Шефът на КАТ-Бургас добави още, че от началото на годината 304 е броят на досъдебните производства за шофиране след употреба на наркотици. Тук се отчита известен спад, тъй като спрямо миналата година в същия период числото е било 394.

Във връзка с честите нарушения от млади шофьори и трагични случаи като този от Карнобат, където Алекс Димов с книжка от 19 дни уби две жени, КАТ-Бургас предприема редица кампании в училищата.

„Една от тях ще е разяснителна кампания сред 11 и 12 клас, защото 40% от тях са с изкарани курсове и взети книжки до навършване на пълнолетие. С тях ще работим след като популяризираме мерките, които следват от задържане на лице, шофирало след употреба на алкохол или наркотици. Ще насочим кампанията специално за това, заедно с ранното предупреждение за опазване живота на пешеходците. Съвместна инициатива ще има между Община Варна, Община Бургас, полицията, медиен партньор и БЧК-Бургас в тази посока“, каза още Рачев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Татко се изхарчи за гаранцията на обралия колегата си Иван
Младежи вандалстват и тарашат из Славейков, задържаха ги
Шофьор с над 2 промила алкохол спипаха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.