Крими
За 4 дни линейки хвърчали до ареста за Пойзъна
TразмерT

Порязаха го за пореден път – остава на „топло“

 

Георги РУСИНОВ

 

Линейки са хвърчали до ареста в четири поредни дни. Причината – камъните в жлъчката на Николай Пенев – Пойзъна. Той е на „топло“ вече трети месец като обвиняем за палежите на двата валяка, собственост на ремонтиращата булевард „Захари Стоянов“ в Меден Рудник фирма – GP Group. Щетите от пожара възлизат на 409 500 лева.

Именно с мотива за влошеното здравословно състояние, адвокатът на Пенев се опита да го изкара от ареста. В заседанието пред Апелативен съд – Бургас, той дори поиска назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да се извърши от гастроентеролог и да даде отговори на това дали Пойзъна може да остане в ареста. Съдът обаче отхвърли искането на юриста като неоснователно.

Държавният обвинител заяви в залата, че решението на Окръжен съд – Бургас, с което Пенев е в ареста е законосъобразно, няма съществени изменения в обстоятелствата, каквито са били при взимането на мярката „постоянно задържане под стража“. Според прокурора налице са предпоставки за авторство на престъплението от страна на Пойзъна и при по-лека мярка има реална опасност той да се укрие. Прокуратурата определи личността му като опасна, тъй като е с богато съдебно и криминално минало. Палежът той е извършил само месеци след като е излязъл от затвора за пореден път. Според държавното обвинение здравословното състояние не е причина за измяна на мярката за неотклонение, тъй като и в ареста имало медицинско обслужване. Прокурорът допусна, че при спешна нужда от помощ може да му се помогне.

Адвокатът на Пенев изтъкна здравословното състояние и в пледоарията си. Именно тук той посочи, че за 4 дни 4 линейки са идвали в ареста заради проблеми с камъни в жлъчката на Пойзъна. Обвиняемият се оказа истински учебник по медицина – страдал от цироза, хепатит Ц, имал подвижна течност в тялото, а освен това е и на метадонова програма. Заради това и поради факта, че криминално проявеният му клиент е вече трети месец в ареста, юристът поиска по-лека мярка, а именно „домашен арест“. Тук той направи пояснение, че тъй като от известно време вече и в Бургас има електронни гривни, с които могат да се следят арестанти, то това е вариант от обвинението да са сигурни, че Пенев няма да наруши мярката си за неотклонение. Така според защитникът на Пойзъна той ще може да полага грижи за болното си дете и да обърне внимание на здравето си.

Въпреки борбата на защитата му обаче, съдебният състав на Апелативен съд – Бургас потвърди решението на Окръжния съд в града и остави Пенев в ареста.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Мъж укривал цигари без бандерол в кафенето на село Страцин
Трима души в болница след катастрофа на пътя Люляково-Съединение
Михаела от Камено отново избяга от дома си, полицията я издирва
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.