Бизнес
За 2018-а: „Бургасбус“ навакса пасиви от 3.5 милиона, остава на загуба с 500 хиляди
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Общинският превозвач „Бургасбус“ е успял да навакса пасиви от 3.5 милиона лева, но остава на загуба с 539 хиляди лева за 2018-а. Това стана ясно от докладите за работата на общинските дружества на Община Бургас за изминалата година. За 2017-а дружеството натрупа сериозни пасиви от 3.9 милиона лева. Управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев заяви пред комисията по транспорт, че е имал желанието да излязат на нула, но независими фактори наклонили везните да останат на загуба от 539 хиляди лева.

Той разкри и начините, с които са успели да стопят сериозната разлика. Персоналът е съкратен с 60 души. Една част от тях се пенсионирали, а другите били с временни договори. Пробегът на автобусите от 70 хиляди километра повече е смъкнат до старите нива от 65 хиляди километра.

„Отделно в слабо натоварените линии като Долно Езерово и Лозово махнахме кондукторките и шофьорите извършваха продаването на билети“, поясни Драгнев.

Иначе причините поради, които не могли да излязат на нула са увеличаването на минималната работна заплата, поскъпването на горивата и тока. Платени е и последната вноска на фирмата оборудвала тролеите с валидатори в размер на 440 хиляди лева. Между 200 и 300 хиляди лева „Бургасбус“ е загубил в рамките на 2-3 месеца поради факта, че тогава пътниците пътуваха с талони. Заради сериозната липса на кадри Драгнев обясни, че се е наложило да увеличат заплатите на шофьорите. Амортизациите на общинският превозвач пък са в рамките на 1.8 милиона лева.

„Отказахме плащането на удължената гаранция, защото сметнахме, че заради увеличения брой автобуси, ще можем сами да си извършваме ремонтите и същевременно да спазваме графиците“, добави управителят на „Бургасбус“.

От тази година наемът на автобусите е намален с 300 хиляди лева, което ще окаже влияние в отчета за 2019-а.

Комисията подкрепи и докладната, с която се предлага инж. Петко Драгнев да е отново управител на „Бургасбус“. Причината – договорът му изтича. Затова заместник-кмета по финанси Красимир Стойчев предлага контрактът на Драгнев да бъде удължен с още 3 години.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.