Любопитно
Все по-малко хора работят като солничари
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Все по-малко хора в България работят като солничари. Това разкри Дияна Костовска, ръководител на проекта „Лагуната на живота” по време на събитието „Базар на солта”. То се проведе в пространството „симБиотично” край Атанасовското езеро.

Събитието премина при сериозен интерес

„Причината да организираме този базар е, че сега е времето, когато се събира солта, или както ние казваме – времето на „бялата жътва“. Искахме да се организира тук, за да могат хората да научават повече за българската сол – нейните качества, как тя се добива в Атанасовското езеро и да ги запознаем с различните й видове, някои традиционни, а други не чак толкова. Очаквам след моята презентация хората, отивайки в магазина, да вземат информирано решение каква сол да си купят”, каза още Костовска.

Дияна Костовска (на преден план)

Като причина за липсата на работната ръка в солодобива тя определи факта, че много нашенци са отишли в страните от Европа, за да берат портокали и ягоди. Това е една доста трудна професия, а липсата на кадри в България ще създава все по-големи проблеми за в бъдеще, категорична е Костовска.

Друг фактор, който влияе върху солодобива са и климатичните условия, по-конкретно валежите, които са известни като „врага” на солта. През изминалата година в България са добити около едва около 10 000 тона сол, а за нормално се счита нормата от около 40 000 тона.

„Това е много малко, защото беше доста дъждовно през юни 2018-а. Когато започне процесът на „кристализация”, времето трябва да бъде топло, защото когато валят дъждове, солта се разрежда и не се кристализира”, уточни Дияна Костовска.

В страната ни процесът по промишления добив на сол започва през 1906 година, като досега той почти не се е изменил. Основен производител си остава „Черноморски солници” ЕАД.

Изберете българското

„Българската сол е един натурален продукт, който се добива по традиционна технология, от повече от 100 години. Купувайки нашата сол, по този начин се подпомага опазването на Атанасовското езеро и богатото му разнообразие. Тя няма никакви химични елементи, освен калиевия, който трябва да се слага, за да се спази Българския държавен стандарт”, каза още Дияна Костовска.

Тя допълни, че през 1934 година най-чистата морска сол в света се е произвеждала в Бургас. Това и до ден-днешен е малко известен факт сред хората, а преди морската сол е била като гордост за града и цялата страна, което за съжаление според Костовска, вече не е така.

Все пак България може да се похвали, че е една от страните на Стария континент, в която се произвежда морска сол. Имаме традиции в този занаят, в Поморие (тогава Анхиало) това се е извършвало още в по-древни времена. В днешно време обаче можем да кажем, че Солницата на България е Атанасовско езеро. Единствено тук се произвежда сол за хранителни цели.

Посетителите опитаха и нетрадиционни ястия

Посетителите на „Базар на солта” имаха възможност да опитат освен няколкото вида сол, и някои по-интересни ястия. Те бяха приготвени от Борислава Симова, от проект „Твоята храна”. Хапките набързо бяха изядени от присъстващите, което бе категорично доказателство, че са вкусни.

Призивът на „Твоята храна” е да няма разхищение на храната, както и хранителни отпадъци.

„В днешно време храната много често се разхищава, което е жалко, тя струва не само парите, които ние сме платили за нея, а и много труд и усилия на хората, които са я произвели някъде по света, транспортирали са я до нас. Затова, тези продукти, които ние често изхвърляме, е по-добре да успеем да ги запазим и усвоим по-добре”, споделиха от проекта.

Предстои още едно събитие на „симБиотично”

„Базар на солта” трябваше да бъде последното събитие за тази година на пространството край Атанасовското езеро „симБиотично”, но се оказа, че не е така. На 3-и септември ще гостува Надежда Максимова. Тя е авторката на „Девет цикъла сезони” – една необикновена книга, посветена на билкарство, на градини, на знания, събирани с личния опит на една млада дама, която 10 години е живяла сама в планината, заяви Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие”.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ученици от ПМГ-то спечелиха четири медала на Олимпиада в Казахстан
Друсаме и шофираме, депутатите черпят
Атанасовден е
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.