Бургас
Вреда или полза: Мобилно приложение показва полицейските камери на пътя
TразмерT

Google Maps ще предупреждава за ограниченията на скоростта в 40 страни

 

Георги РУСИНОВ

 

Мобилно приложение показва полицейските камери – фиксирани и мобилни, разположени на българските пътища. Наша репортерска проверка с приложението показа, че още излизайки от Бургас в посока АМ „Тракия“, приложението засича първата камера, разположена в близост да „Хоуммакс“ и магазин „Диана“.

Waze се ражда след провеждането на ограничени тестове в САЩ. Google Maps вече ще ни предупреждава за ограниченията на скоростта, както и за местоположението на фиксирани и мобилни радари местоположения в над 40 страни. Интеграцията на тези функционалности е свързана с придобиването на приложението. Знаците за ограничение на скоростта ще виждате в долния ъгъл на екрана, а радарните и фоторадарните капани ще се появяват като икони на виртуалните пътища.

Функциите са достъпни в Австралия, Бразилия, САЩ, Канада, Великобритания, Индия, Мексико, Русия, Япония, Андора, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Исландия, Израел, Италия, Йордания , Кувейт, Латвия, Литва, Малта, Мароко, Намибия, Холандия, Норвегия, Оман, Полша, Португалия, Катар, Румъния, Саудитска Арабия, Сърбия, Словакия, Южна Африка, Испания, Швеция, Тунис и Зимбабве.

Гневни потребители от Франция, Швейцария и Германия се оплакаха в социалните мрежи, че не виждат местата на радарните капани. Това обаче вероятно е така, защото такива функции са незаконни в тези страни. Във Франция полицията може да проверява мобилния ви телефон за незаконни приложения, да налага солени глоби и дори да конфискува вашия автомобил, ако бъдат открити такива.

От информациите в мрежата става ясно, че новите функции на приложението ще са достъпни и за iOS и за Android, то засега само потребителите на вторите могат да съобщават за местоположенията на фиксираните и мобилните радари.

„Google Maps продължава да бъде широко използвано приложение, въпреки че е доста базисна навигационна програма, имайки предвид, че дори не показва скоростта на вашия автомобил. Така че предупрежденията за ограничението на скоростта и капаните определено са големи промени, които трябваше да се случат доста по-рано“, пише специализираният сайт hicomm.bg.

След като станаха ясни възможностите за избягване на полицейските камери чрез приложението, което е безплатно, изниква въпросът дали то ще е във вреда или полза за шофьорите. Множество от верижните катастрофи се случват след рязко набити спирачки от паникьосани водачи, виждайки камера в последния момент. Така на първо четене поне изглежда, че Waze би било в плюс на потребителите, без да взимаме предвид българския манталитет на пътя.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Сериозна инвестиционна програма за Морското училище в Бургас
НФСБ представи листата си за Бургас, в нея нямало политически калинки
ТИР се обърна на пътя Ветрен-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.