Спорт
Волейболистите на „Нефтохимик“ показаха Купата на България пред ротарианци
TразмерT

Момчетата на Найден Найденов донесоха на Бургас най-големия успех в колективния спорт - две отличия

Пожелаха си по-топла зала „Младост“ и повече публика в нея


 

Георги РУСИНОВ


Волейболистите на „Нефтохимик“ - Бургас показаха наскоро завоюваната Купа на България пред 3 ротариански клуба в морския град. Инициативата бе на един от спонсорите на клуба, Николай Николов, бивш председател на „Ротари“ и един от най-дейните му членове, както и председател на регионалната структура на Камарата на строителите в България. Той заяви, че с удоволствие спонсорира клуба. „Помагам и ще продължа да помагам на този отбор“, допълни той.

Ротарианците се похвалиха, че първи имат привилегията да се полюбуват на завоювания срещу твърдия отбор на Монтана трофей, дори преди кмета на Бургас. Звездите на отбора – играещият спортен директор Теодор Салпаров, братята Георги и Валентин Братоеви, бургаската надежда Георги Петров, Жани Желязков, Ники Къртев и Илия Петков, в присъствието на треньора си Найден Найденов, мениджърът на отбора Огнян Томов и спонсорът Николай Николов показаха купата и отговаряха на въпроси, като с тях доказаха на практика, че тренират най-интелигентния колективен спорт.

„Всички тези момчета се представят блестящо и прославят бургаския спорт и града, без значение кой откъде е, макар че имаме и бургаски талант. Волейболът е най-успешният колективен спорт в България за всички времена. Мисля, че вече е време да постигаме успехи не само в родното първенство, но и в Европа“, уточни Найденов. Той допълни, че е щастлив, че покрай имена като Салпаров и братята Братоеви, децата в юношеските формации са се увеличили двойно.

На въпрос какво ги мотивира да играят, капитанът Георги Братоев отговори, че след 15 години на терена най му харесва да гледа как по-младите момчета се развиват. „Това може би ми е и причината да остана в България. Ако трябва да бъдем реалисти, има много места, на които може да се взимат по-добри пари, но ако всички мислят така, то колективният спорт, и по-точно волейболът, нямат бъдеще в България“, отговори той.

Всеки професионален спортист преминава през период на контузии, затова и ротарианците се поинтересуваха как се справят волейболистите с тях. Теодор Салпаров, който е сред най-опитните в отбора, носител на 3 шампионски лиги със „Зенит“ - Казан, и човекът с най-много клубни успехи в българския волейбол, отговори: „Специално аз се чувствам много зле, защото имам общо 5 операции на двете колена, но спортът ми доставя удоволствие. И когато видиш една пълна зала „Арена Армеец“ или зала „Конгресна“, и публиката да пее химна заедно с теб, всички тези контузии и жертви, и фактът, че не се виждаш със семейството си дълго време, в този момент придобиват смисъл. Естествено печеленето на трофеи си заслужава всички усилия. Сега, надявам се, освен Суперкупата и Купата на България, да донесем и шампионската титла и да направим нещо, което не се е случвало в Бургас – отбор да постигне требъл“. Той добави още, че зала „Младост“ в Бургас е най-добрата зала за волейбол, но проблемът й е, че е студена. Той си пожела и повече публика в нея.

 

Бургаски талант тръгна по стъпките на известните в отбора, предпочита залата пред математиката

 

Бургаският талант в титулярния състав на „Нефтохимик“ Георги Петров, който все още е ученик в Математическата гимназия, но вече национал в отбора до 21 години, се пошегува, че няма намерение да става математик. Младежът обясни, че винаги е искал да се занимава с волейбол, но когато станало време да кандидатства в училище, родителите му го записали в елитната гимназия, за да има шанс и в друго поприще, ако не му се получи със спорта.

Останалите млади звезди на тима – Жани Желязков, Илия Петков и Ники Къртев похвалиха Бургас като град, макар да признаха, че не им остава много време да го разгледат. Желязков, който е юноша на „Левски“, заяви, че има интерес да остане в Бургас, защото му харесва тук. Добричанинът Петков пък похвали Морската градина и поясни, че му допада повече от тази във Варна. Къртев пък бе подложен на колегиален хумор, най-вече от Валентин Братоев, затова, че е играл 2 години в отбора на „Монтана“, срещу когото спечелиха Купата на България с убедителните 3:0 гейма. „Осъзна се и дойде на правилното място“, шеговито закачи младока Братоев.

Именно Валентин Братоев пък изяви мнение, че „няма как да имаш най-слабото първенство в Европа и да искаш силен национален отбор“. Думите му бяха подкрепени и от треньора на отбора Найденов, който поясни, че ако не се работи по проблемите във волейбола, то трудно ще се задържат и младите таланти.

Волейболистите отговаряха и на други въпроси, свързани с играта, но се запознаха и с дейността на „Ротари“ и с това, че са най-голямата неправителствена хуманитарна организация с 1 милион и 200 хиляди членове по света. Получиха и интересен подарък от един от ротарианците, който е кинезитерапевт – рехабилитационна степенка.

В края на срещата ротарианците си направиха обща снимка със звездите и трофея, последвана от индивидуални фотосесии с любимите волейболисти.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаската полиция организира благотворителен турнир по футбол
Раздават 100 топки на спортния празник Бургас играе хандбал
Костадин Марков: Решението на министър Кралев е скандално
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.