Бизнес
Внимавайте с детските играчки тип желе
TразмерT

През последната година в ЕС са забранени около 40 играчки желета с опасно съдържание на елемента Бор. Нашият тест открива още 6, твърдят от „Активни потребители”.

През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая за открити и забранени еднотипни опасни детски играчки разпространявани под търговското име „slime”, превеждано при българските аналози като слуз, лепкава каша или желе.

Играчките от типа „slime” са популярни, а поради ниската цена, и достъпни за децата. Масовото производство на тези продукти се извършва в Китай. Както показва проучването на „Активни потребители” и списъка със забранени продукти в Европа в голям процент от тези играчки се съдържат наднормени количества метали, най-вече Бор. В 2/3 от изследваните от нас продукти лабораторните анализи потвърждават наднормени нива на Бор. Тези продукти не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство (Директива 48/2009).

Нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено в  7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

9 играчки, обозначени от производителите като „slime” или с българските наименования желе, слуз или лепкава каша, които  „Активни потребители” са изпратили за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. От изследваните 9 проби в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент Бор. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не се установиха наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите имаше стойности близки до разрешените лимити. Това показва, че риск от съдържание на повишени количества тежки метали в играчките тип „slime” съществува.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
НСИ отчита 9,3% по-малко нощувки през май в сравнение със същия месец на 2018 година
Спрямо 2018: От 20 до 40 лева по-ниски изкупни цени на пшеницата
Бизнесът иска самолетна връзка Бургас – Чорлу
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.