Любопитно
Внимателно с туршиите
TразмерT

От 12 анализирани проби туршии, 4 имат проблем с качеството, а 2 от тях и с хигиената. Това предупреждават от Активни потребители.

Изследвани са проби  - 7 от кисело зеле и 5 кисели краставички, закупени от търговски обекти и пазари в София с цел да проверка на хигиената и определяне вида и количеството на полезните пробиотични бактерии в тях.

 Резултатите от теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи. Двете положителни проби са краставици, и са напазарувани в насипно състояния от бидони.

Общо при 4 проби са отчетени по-ниски стойности на лактобактериите. Това се дължи на непротекла правилно ферментация, или направо на отсъствие на такава, защото производителите са мариновали съответните продукти и не са имали желание да чакат да протече ферментация.

Проблеми с ферментацията се установяват при повечето проби с краставици – при 3 от общо 5. При зелето само при една от 7 проби има подобно затруднение.

Като цяло резултатите от това тестване на качеството на туршиите, посредством преброяване на полезните лактобактерии, са по-добри от обичайните ни тестове, въпреки че имаме поне 4 продукта, където малкия брой бактерии сочи непротекла ферментация. От друга страна са налични две проби зеле, където числеността на бактериите надхвърля 100 милиона клетки/мл, стойности сравними с тези на пробиотиците в киселото мляко. Това показва, че някои производители се стремят да произвеждат качествена туршия, докато други са бързали да изкарат просто някакъв продукт на пазара.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Днес е Месни заговезни, от утре се пости
Лекция в Бургас разби митове и легенди за змиите
Шеф Манчев на гости на ТОХ-а в Бургас, готви с ученици риба
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.