Регион
Владо Стоянов - боец на терена и извън него
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Никой никога не знае какъв удар може да му поднесе съдбата. За съжаление, това изпитва на гърба си и Владимир Стоянов. Легендата на родния ни футбол, за чиято спортна кариера ще стане въпрос по-надолу, се бори вече шеста година с коварно заболяване. През 2013 година той бе диагностициран с дребноклетъчен карцином (рак) на белите дробове. През 2014-а навлезе в ремисия, но за нещастие болестта отново се активизира и борбата за живот на бургазлията продължава. В края на март тази година стартира дарителска сметка, в която всеки може да дари сума, чрез която да помогне на Стоянов в най-важния му мач.

В момента той е на петия етап от лечението си. За провеждането му са необходими близо 45 000 лева, които са непосилни за него и семейството. С нея се заплащат 6 цикъла терапия през 2 седмици. Само за броени дни в сметката има събрани около 15-17 000 лева, заяви Владимир пред вестник „Черноморски фар“. Той е убеден, че сумата ще успее да се събере и така ще продължи лекуването си. Благодарен е на всички, които в този труден момент, проявяват милосърдие и му помагат по всевъзможни начини.

Самото лечение ще се проведе в Бургас по настояване на Стоянов, въпреки че е можело то да се състои и в Турция. Той иска да бъде близо до семейството си и своите приятели, от които чувства огромна подкрепа и това го кара да се чувства щастлив.

Заради изчерпване на терапевтичните възможности на него му е предложено да премине през имунотерапия, която да накара самия организъм да се бори със злокачественото туморно заболяване.

„Въпросната терапия не е приета като лечение в Европа. Одобрена е за всякакъв вид карцином, но не и за моя. Благодарение на мои приятели, чиято дъщеря завърши „Онкология“ в САЩ, ми бе казано през декември, че това заболяване в Америка се лекува по този начин. Давало много добри резултати, което за мен е лъч светлина, от която имам нужда. Мога да бъда излекуван, въпреки че подобно лечение не е прието в Европа“, не спира да вярва той.

След тази терапия ще се разбере дали всичко върви в положителна насока. Ако има подобрение, ще се наложи той да продължи с този метод на лечение, като ще му бъдат необходими още средства за следващите терапии.

„Гледам смело напред“, казва Стоянов и не пада духом, уверен, че ще пребори тежкото препятствие, както той сам нарича заболяването си.

За света на футбола името Владимир Стоянов е доста добре познато. Бургазлията изгради успешна кариера като футболист, играейки за отборите на „Черноморец“ (Бургас), „Депортиво“ (Ла Коруня), „Локомотив“ (София), както и пловдивските „Ботев“ и „Спартак“. Стигнал е и до националния отбор на страната ни, където изиграва един мач.

Владимир Стоянов защитава цветовете и на испанския „Депортиво“

Преди да започне да тренира футбол, Стоянов се е занимавал с баскетбол и волейбол. За най-великата игра в света го открива легендарният играч и треньор Христо Момчев от „Черноморец“. Става случайно на футболен турнир между училищата в Бургас, когато Владимир е в 9-и клас. Още с първите си стъпки демонстрира своя безспорен талант. След по-малко от две години попада и в полезрението на мъжкия отбор на „акулите“. Така започва футболната приказка на нападателя.

Споделя, че моментите на терена, които той няма да забрави, не са един или два. Но споменава за гола си при гостуването на „Хасково“, който е негов пръв в кариерата му. Въпреки че „акулите“ губят срещата с 1:2, Стоянов и до днес си спомня своето попадение, което по негови думи е може би и най-красивият му гол.

Бургазлията (вдясно) с екипа на „Локомотив“ (София)

Доста любопитен факт от визитката му е, че той няма нито една пропусната дузпа, с което малцина могат да се похвалят. Друга интересна случка, за която разказва, е от периода му в казармата. Тогава бургазлии са се изправили срещу „Беласица“ (Петрич).

„Чухме се с майка ми, която ми каза, че някаква военна кола е дошла пред дома ни. Въпросните „гости“ са поискали да вземат бургаския нападател в „Черно море“ (Варна). Добре, че тогава Тотко Дремсизов и Васил Стоянов успяха да ме скрият, за да не се озова при варненци“, спомня си с усмивка Стоянов.

Той се гордее, че навсякъде, където е играл, има изградени приятелства и феновете все още го помнят и уважават. Дори в престоя си в софийския „Локомотив“, заради много отбелязани от него попадения, са започнали да го сравняват в Никола Котков. Със скромност той споделя, че не може да се мери с Котлето, но признава, че той и Георги Аспарухов са били неговите кумири.

Разговаряйки с Владимир Стоянов усещам, че в него има един непринуден местен шовинизъм, а за Стоянов Бургас не е просто град, а нещо повече. Признава, че му е неприятно заради моментното състояние на бургаския футбол. И няма как да е, след като той е един от хората, дали живота си, за да може Бургас да се затвърди като футболен център, а гостуващите тимове да идват тук с респект. Според него ситуацията може да се оправи, когато градът ни отново разполага с бази, каквито е имал навремето, за да могат да тренират местните играчи тук и впоследствие да се развиват, а не да ходят още като деца да тренират извън Бургас.

„Преди, когато идваха тук „Левски“ и ЦСКА, споделяха, че дори и те нямат такива условия, а сега...“, коментира с болка той.

Искрено се надява, че бургаският футбол ще изплува от блатото, в което се намира в момента и ще дойдат по-добри времена. Въпреки незавидната ситуация, той продължава да следи случващото се във футбола тук. Последният двубой, на който е присъствал, е мачът от тази сряда между „Черноморец 1919“ и „Димитровград“, завършил с победа за „акулите“.

Категоричен е, че има още много какво да даде на футбола в града, а и не само. В момента той е делегат на БФС, наблюдавайки таланти от Южна България за националния отбор. Доказал е, че умее да работи добре с младите, след като в треньорската си професия е тренирал мнозина местни спортисти, които тепърва са прохождали във футбола и днес вече са изградени играчи. За съжаление, не в Бургас, а в други градове на България и чужбина, където носят успехи и слава на своите тимове.

 

Как да помогнете на Владо Стоянов

Всеки, който желае да помогне на Владо Стоянов, може да го направи, като изпрати СМС с текст DMS VLADIMIR на номер 17 777. Информация за стойността на даренията и разходите по системата, както и актуалното състояние на набраните средства, може да бъде открита в интернет на адрес https://dmsbg.com/12199/dms-vladimir-vladimir-stoyanov/.

Можете да направите дарение в подкрепа на кауза от DMS по посочената банкова сметка:

Получател: Сдружение Български дарителски форум

Банка: Обединена Българска Банка

IBAN: BG06UBBS80021026072940

BIC UBBSBGSF

основание на превода: „Дарение за ДМС …. (кодовата дума на кампанията DMS VLADIMIR)

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С тържествен ритуал стартира празникът на Созопол
Включиха Несебър в медийна кампания на ЮНЕСКО
Пейка - голямо сърце допълва артистичния облик на Поморие
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.