Руен
Вирусен менингит погуби дете
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 

          Дете, заболяло от вирусен менингит, е починало миналата седмица. Случаят е от община Руен, съобщиха от Регионалната здравна инспекция, които проследяват  епидемиологичната обстановка в областта.

          „Става дума за момиченце във възрастовата група 1-4 години, за съжаление заболяването се е развило с фатален край“, съобщи Елица Карагьозова от РЗИ. 

          Вирусният менингит е коварно инфекциозно заболяване, макар да не протича толкова тежко като бактериалния. Представлява възпаление на обвивката на главния или гръбначния мозък. Причинителите се разпространяват най-често по въздушно-капков път, но значително по-трудно, отколкото при грипните или другите респираторни вируси. Вирусната форма може да бъде причинена от всеки вирус. Появява се като усложнение на вирусни инфекции (включително рубеола, морбили и заушка), когато детската имунна система не може да се справи с инфекцията. Първите симптоми възникват от 3 до 10 дни след заразяването. При по-големите деца менингитът протича с висока температура (около 40 градуса), втрисане, повръщане. Характерно е, че силното главоболие не се повлиява от лекарства. Типични са и болките във врата и скованите крайници. При много болни се забелязва затруднена подвижност на шията. Появява се също силна чувствителност към светлина, шум и допир.

          Като част от профилактичните мерки е важно да повишим личната хигиена, най-вече като редовно си мием ръцете, казват експерти. Друг съществен елемент е поддържането на добро ниво на имунната система, посредством здравословен живот –  спорт,  хранене, прием на достатъчно количество вода. Тъй като съществуват различни видове менингит, няма единна ваксина срещу тях. Препоръчва се децата да бъдат ваксинирани, защото имат по-слаба имунна система и много близки контакти в детските градини и училищата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Евродепутат от ГЕРБ на срещи в Руенско
Изграждат спортни площадки в шест руенски села
Вирусен менингит погуби дете
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.