Регион
Вирусен хепатит продължава да шета по морето
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 7 нови случая на вирусен хепатит са регистрирани в Бургаска област само за седмица. От Регионалната здравна инспекция уточняват, че само един от новозаразените е от Каблешково, където в разгара на лятото бе локализирано  огнище на хепатит тип А. Там бяха отчетени десетки случаи на заболели, но към момента ситуацията е овладяна.

          „Четири от новите седем случаи са в община Бургас, където е установен и един случай на вирусен хепатит тип Е. Двама заразени има в община Айтос. Всичките са тип А“, съобщиха от РЗИ.

          Припомняме, че в Каблешково бе извършена масова имунизация на контактни с болните лица. Бе направена също така дезинфекция на всички къщи, където има болни, както и на обществени сгради, като читалището, училището, детската градина, фитнес клуба. Преди новите случаи, в градчето заразените с вирусен хепатит тип А бяха 24-ма. Здравните експерти още тогава предупредиха, че въпреки предприетите мерки, вълната на заболели няма да бъде прекъсната веднага, тъй като хепатита има дълъг инкубационен период. Той продължава 45-50 дни. Симпомите, които се появяват са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС. Възможна е поява на пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата. Но това не е задължителен елемент от протичането на инфекциозното заболяване, подчертават специалистите. Основният проблем е  увреждането на черния дроб. Заразяването е по контактно-битов път, като източникът на заразяване е болният човек. Здравните власти напомнят, че хепатит А е известен още като „болест на мръсните ръце“, затова стриктната хигиена е от особено значение като профилактична мярка.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Необичайно топло време през новата декемврийска седмица
Как 14 000 овце представляват екологична заплаха за Черно море?
Нов национален протест на медицинските сестри днес
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.