Регион
Вирусен хепатит продължава да шета по морето
TразмерT

Ина ПЕТРОВА

 7 нови случая на вирусен хепатит са регистрирани в Бургаска област само за седмица. От Регионалната здравна инспекция уточняват, че само един от новозаразените е от Каблешково, където в разгара на лятото бе локализирано  огнище на хепатит тип А. Там бяха отчетени десетки случаи на заболели, но към момента ситуацията е овладяна.

          „Четири от новите седем случаи са в община Бургас, където е установен и един случай на вирусен хепатит тип Е. Двама заразени има в община Айтос. Всичките са тип А“, съобщиха от РЗИ.

          Припомняме, че в Каблешково бе извършена масова имунизация на контактни с болните лица. Бе направена също така дезинфекция на всички къщи, където има болни, както и на обществени сгради, като читалището, училището, детската градина, фитнес клуба. Преди новите случаи, в градчето заразените с вирусен хепатит тип А бяха 24-ма. Здравните експерти още тогава предупредиха, че въпреки предприетите мерки, вълната на заболели няма да бъде прекъсната веднага, тъй като хепатита има дълъг инкубационен период. Той продължава 45-50 дни. Симпомите, които се появяват са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС. Възможна е поява на пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата. Но това не е задължителен елемент от протичането на инфекциозното заболяване, подчертават специалистите. Основният проблем е  увреждането на черния дроб. Заразяването е по контактно-битов път, като източникът на заразяване е болният човек. Здравните власти напомнят, че хепатит А е известен още като „болест на мръсните ръце“, затова стриктната хигиена е от особено значение като профилактична мярка.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Започна дългоочакваният ремонт на пътя Царево - Бродилово
Средно по 170 на ден молят за топло в Бургаско
Честват 1102 години от прочутата битка край река Ахелой
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.