Бизнес
Винари и лозари плашат с национален протест
TразмерT

Дона МИТЕВА

През последните почивни дни бяха дообрани лозята в региона, с което кампанията приключи. Не са приключили обаче проблемите на лозарите и винарите. Водещи винопроизводители се отказват и разпродават произведеното грозде, както и създадените собствени лозя. Разходите за растителна защита са скочили от 40-50 лева на декар до 80 -100, преките разходи за 1 декар лозови насаждения са от порядъка на 450-600 лв. годишно. Изкупните цени са смешно ниски от порядъка на 0.25 - 0.30 лв. за килограм  винено грозде. Пред фалит са както лозари, така и винари. Затова членовете на Регионалната розаро-винарска камара „Южно Черноморие“ представиха писмено отново исканията си пред земеделския министър Десислава Танева. Писмото е с копие и до премиера Бойко Борисов.

Лозарите и винарите от региона настояват за повишаване на субсидиите при отглеждане на 1 декар лозови насаждения, която да стане съизмерима със субсидиите на другите страни, членки на Европейския съюз. Като пример се цитира, че най-ниската известна им субсидия е от 180 евро на декар и тя се дава в съседна Румъния при реално обработвани лозя.

„Изразяваме нашето ясно и категорично мнение, че виненото грозде е плод и е посочен в приложение - част 9 на Европейски регламент 1208/2013 като прясно трапезно грозде. По тази причина предлагаме на гроздопроизводителите да бъде отпусната субсидия на килограм произведено и предадено на винопроизводителите грозде“, пише още в писмото до земеделския министър.

Винарите настояват за максимално ограничаване на нерегламентираното производство и продажба на ракии и вина от типа „домашно производство“. Мотивът е, че ще може самите те да са по-конкурентоспособни на пазара и да увеличат продажбите си. По данни от камарата 30-40 % от гроздето в страната  се  преработва във вина и ракии по мазета и нелегални казани.

Настоява се още винените лозя да бъдат включени в Националната програма  „de minimis” още тази година, за да могат да бъдат покрити вегетационните пръскания с лимит, примерно до 100 лева на декар.

„Предлаганите мерки определено ще стабилизират и успокоят лозаро-винарския сектор, за да прескочи граничната точка на невъзвръщане, към която върви съсловието и ще предотвратят предприемането на законови действия за излизане на общонационален протест“, се казва още в писмото.

От бранша настояват за спешна среща с министър Танева, в удобно за нея време, на която да присъстват излъчени от бранша представители от цялата страна. На нея да бъдат обсъдени всички наболели проблеми и да се набележат конкретни решения за изготвяне на спасителен план на лозаро-винарството у нас.

Дискусия със земеделски производители и животновъди се проведе в Сунгурларе. На срещата присъстваха председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните и депутат Мария Белова и колегата й Галя Желязкова.

Голяма част от въпросите бяха свързани с изплащането на субсидиите от Държавен фонд „Земеделие”.

Обсъдени бяха и основните проблеми в сектор „Лозарство” и възможността на държавата за подпомагане на производителите.

„Всяка една добра идея ще намира подкрепа от нас. В община Сливен сме първите, които стартирахме охрана на земеделските земи - едно облекчение за производителите в региона. Съветвам и тук, в Сунгурларе, да организирате тази вид дейност в близките месеци“, коментира Мария Белова.

„Поемаме ангажимент да проведем ресорни срещи по наболели проблеми. Важно е да се обръща внимание на всеки един отрасъл от земеделието. В близките години в община Сунгурларе ще се провеждат подобни срещи по конкретни теми, с цел получаване на директна информация от държавните органи“, сподели народният представител Галя Желязкова.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За лято 2020: Очакват ръст от 1% туристи на летище Бургас
Няма работна ръка за овцевъдството
Животновъдите отчетоха дейността си
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.