Бургас
Вълчо Чолаков: 162 пъти светът чу „Бургас, България“
TразмерT

162 пъти „Бургас, България” е прозвучавал на световната и европейска сцена. Корея, Китай, Аржентина, Тайланд, Великобритания, Германия, Белгия, Русия 162 пъти са чули за морския град Бургас, в красивата България. 162 са медалите – златни, сребърни и бронзови, които бургазлии са извоювали за града си на световни и международни състезания през 2019.

Десетки бургаски учители, треньори, семейства са изпитали чувство на гордост да чуят българския химн докато децата ни печелят за родния Бургас поредната слава. Най-ценното за един град са хората му. И нито природните забележителности, нито сградите, нито дори историята може да се сравнят със силния бургаски дух, който носим във вените си и който тупти в бургаските ни сърца.

162 пъти най-добрите по фехтовка, бойни спортове, акробатика, спортни танци, гимнастика. 162 пъти шампиони по водни спортове, изобразително изкуство, музика, футбол за деца, дълъг скок. Бургаските ни математици печелят всичкото сребро на Международните олимпиади по математика, физика, астрономия, проведени в далечни точки на света. Бургаската гара оживя в европейска изложба. Бургазлийка постигна равенство с робот на турнир по шахмат. Отново бургазлия е в тройката на Световната купа по шахматна композиция.

За нас чуват и в НАСА. Най-високото отличие в категория „документално кино” печели бургазлия. В Бургас остава и световното злато по брейк, а „Баткомобилът” на Механото покори Лондон. Обичам нощен Бургас, където зад светлините на хиляди прозорци живеят златните хора на града ни. Хора, които с таланта, с труда си пишат златната бургаска история. Хора, които с еднаква лекота минават през житейските бури и боси през изгарящи пясък. Които умеят да укротяват вятъра и да се носят на крилете на промяната, да бъдат новатори.

Същности, в които, като нишки на рибарска мрежа, се преплитат духът и нравът на бургаските рибари, поети, музиканти, артисти, откриватели, бохеми, зевзеци. 162 са световните и европейски отличия за Бургас, над 650 са наградите, които бургазлии печелят на национално ниво. И докато ги има тях, носейки името му по света, Бургас ще е жив. Благодаря на всички, които през 2019 ни дадоха повод с гордост да кажем „Аз съм от Бургас, България”. Честит празник Бургас, честит празник бургазлии.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Депутатите от БСП – Бургас: Трябва да знаем колко полезен обем има яз. „Камчия“
За 7 дни: 820 водачи хвърчат по бургаските улици с превишена скорост
Боклукът на бургаско пристанище не е радиоактивен или токсичен
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.