Царево
В Царево предупредиха населението за преливане на язовири и река Велека
TразмерT

Общинската администрация в Царево издаде предупреждение към местното население за опасност от наводнения от два язовира и река Велека.

Първият опасен язовир е „Хаджи Яни“ в землището на село Лозенец. След обилните дъждове водоемът е с пълен обем и има опасност от преливане. Администрацията предупреждава гражданите, живеещи в заливната зона на язовира, да са в готовност да се евакуират, както и да изместят автомобилите и домашните си животни. Заливната зона включва частта на селото до Централен плаж – Лозенец, канално-помпената станция, част от пътя „Лозенец – къмпинг „Юг“ и зоната под язовирната стена, където се намират два бетоновъзела, склад за строителни материали и стопански и животновъдни обекти.

Вторият язовир с опасност от преливане е „Потурнашки“, отново в землището на Лозенец, както и на Царево и село Велика. И неговият обем е пълен и от администрацията посочват, че при продължаване на валежите има опасност от преливане. Предупрежденията за живеещите в заливната му зона са същите, като при „Хаджи Яни“.

Река Велека също е с доста пълен обем и има опасност от наводнения при устието и селата Кости и Бродилово.

„Абсолютно нищо притеснително няма, просто спазвам административния ред. Да, има високи обеми на двата язовира. Но за да е абсолютно ясно на всички, че има някаква опасност, пуснах предупреждение. На всички рискови места има общински служители и ако има какъвто и да е момент, в който да се притесним, ще действаме при опасност от наводнения. Такова реално в момента няма, а и дъждът спря“, коментира пред „Черноморски фар“ кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Царево с награда за развитието на туризма
Село Кости домакинства фестивала на зелениката тази година
И Ахтопол се включва с помощи за семейство Ангелови от Кости, чиято къща изгоря
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.