Средец
В Средец ще социализират деца и ученици от малцинствата
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

В Средец ще социализират деца и ученици от малцинствените етноси. Това ще се случи благодарение на проект, по който Общински детски комплекс (ОДК) е кандидатствал и е бил одобрен. За целта в извънкласни занимания деца и ученици от български и ромски произход ще участват заедно в три дейности.

Те ще се включат в краеведска проучвателската експедиция „Непозната Странджа“ и ще посетят средецките села Момина църква и Долно Ябълково, за да се запознаят с бита и нравите тронската етнографска група.

„Другите места, които ще посетим с децата, са в района на малкотърновските села Граматиково и Бръшлян, там ще научат повече за рупската етнографска група“, заяви пред в. „Черноморски фар“ Лазар Налбантов, директор на ОДК – Средец.

Освен това идеята на „Непозната Странджа“ е и развиване на чувство за общностна принадлежност в селища със смесено етническо население.

Втората дейност, част от проекта, е създаване на клуб „Танцова палитра“.

„24 деца ще се обучават на характерните за региона български народни хора и танци, както и на ромски танци. С парите, отпуснати ни по тази програма, ще бъдат закупени така необходимите ни народни носии“, допълни Налбантов.

Третата инициатива от проекта „Средец – палитра от етнокултури“, се нарича „Да съхраним занаятите на различните култури“.

„Ще бъдат обособени три ателиета за кошничарство, гранчарство и ателие плетем и тачем. Във всяко едно от тях ще се обучават по седем ученици, които ще творят по тези занаяти, обучавани от педагози“, каза още директорът на ОДК – Средец.

Реализацията на „Средец – палитра от етнокултури“ ще помогне за изпълняването на стратегическите цели на ОДК – Средец: интеграция на децата и учениците от етнически малцинства и тяхната пълноценна социализация.

Общата стойност на проекта е 9 940,60 лв, а крайният му срок за изпълнение е 30 септември 2019 година.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Капацитетът на Центъра за деца с увреждания в Средец е препълнен
Министър Вълчев: Община Средец е добър пример за интегрирана общност
В Средец ще спасяват Кръста в язовир „Малката река“
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.