Руен
В Руенско фермери бойкотират лозарство и овощарство
TразмерT

Дона МИТЕВА

 

 

Лозята и градините с праскови носят само ядове на своите собственици, категорични са земеделците от Руенско. Средствата, които влагат,  в част от случаите, са повече от това, което изкарват.

„Лозарството загива, не е добро състоянието и на градините с праскови в Руенско“, казва бившият шеф на областната служба „Земеделие“ Селим Иса. От години той се занимава с отглеждането  на лозя и на праскови. „Само за резитба, връзване на лозето, се дава от 60 до 80 лева на декар, да не  говорим за пръсканията. От там нататък – харчовете стигат до 500 лева. Получава се реколта около тон от декар. Като се тегли чертата дал си 500 лева, взел си петстотин в най-добрия случай. Никаква печалба. Трябва както в нормалните страни да има субсидиране на гроздопроизводството. Иначе сектор „Лозарство“ се обрича на гибел“, обяснява той.

Да припомним и това, че миналата година изкупната цена на някои сортове грозде падна до двадесет стотинки за килограм. А една част от продукцията бе под угрозата да не бъде изобщо продадена, особено в Руенско. На базата на миналия опит сега лозарите са силно притеснени и се чудят дали да влагат средства в обработката на масивите.

Подобна е ситуацията и при производството на праскови. Мнозина собственици на градини ги изкореняват и на тяхно място засаждат райски ябълки – нов сорт, с много добри вкусови качества или други култури.

Прасковите не могат да се реализират на пазара, защото съседите от Гърция вадят продукция десет-двадесет дни преди нашите овощари в района. „В Гърция зреят същите сортове праскови по-рано и заливат нашия пазар. Тъкмо ние се радваме, че вадим нашата продукция и те ни удрят с по-ниските цени. Нашите търговци на едро от София и Пловдив купуват с тирове от място. И директно ТИР-ът кара стоката в Слънчев бряг. Аз съм го виждал това с очите си. И в Бургас зареждат. Тъй като гръцката продукция е допълнително субсидирана от държавата, могат да си позволят и далеч по-ниски цени от нас“. Такъв е коментарът на Иса защо корени прасковените дървета. Освен това наличието на големи кооперативи и фирми в съседна Гърция, които изкупуват, пакетират и етикират продукцията и я предлагат в много добър външен вид, също удря по нашите. Така родната продукция остава, макар да е с по-добри  качества.

„На бургаската борса казват директно, че не искат българска праскова. Има търговци на едро, на които предлагаме продукцията си, но те я отказват. Купуват ни само в краен случай, когато вече няма предлагане от Гърция“, допълва овощарят.

Изкупната цена на най-качествената българска праскова е около 1.20- 1.40. А масово се изкупва на 0.70 - 0.80 лв. Цената е такава от 15 години. До този момент. Докато разходите са скочили в пъти. Така онези, които имат градини с праскови, не могат да бъдат конкурентоспособни на колегите си от другата страна на границата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Руен обучават камериерки
Укрепват свлачище в Руенско
Борисов към Исмаил Осман: Ще подсетя АПИ за пътя Айтос-Провадия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.