Руен
В Руен дават стипендии на местни млади хора, които учат медицина
TразмерT

Определените местата за лекарски практики са покрити на 90% с лични лекари.  Това коментира кметът на Руен Исмаил Осман. Има  една практика, която не е заета поради липса на доктор. "В село Сини рид има практика, но няма желаещ лекар, който да поеме тази практика. Живеещите около Сини рид се записаха в съседната практика, която е в село Топчийско. Така лекарят в село Топчийско обслужва седем села", обяснява кметът.

За бъдеще, за да се избегне този недостиг на лекари, от Община Руен плащат стипендия на местни млади хора, които учат медицина. Условието е да са от общината. Засега това са пет стипендианти, но са още първи-втори курс. Съвсем в началото. Условието в договора с тези студенти е, че след като завършат, пет години трябва да работят на посочено от Общината работно място.

"С цел да се задържат общопрактикуващи лекари, наемите на кабинетите им, които наемат от Общината, са символични – 0.50 лв. на квадратен метър. Не можем да им ги даваме безвъзмездно, защото помещенията са публична общинска собственост, но пък петдесет стотинки на квадрат е смешна сума. Ако кабинетът е тридесет квадратни метра – наемът е 15 лева, което е нищо.

Проблемът е, че няма местни лекари, идват от града - от Бургас и Варна. Работят година-две и напускат. Намират си по-добри места. Докато не са местни, винаги ще има опасност селата да остават без личен лекар", обобщава кметът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Руен обучават камериерки
Укрепват свлачище в Руенско
Борисов към Исмаил Осман: Ще подсетя АПИ за пътя Айтос-Провадия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.