Бургас
В Общинския съвет:Хвалби за Бюджет 2018 на Бургас
TразмерT

 

Съветници от всички групи в  Бургаския общински съвет се надпреварваха да защитават бюджета на общината за тази година по време на дебата по приемането му. Той бе подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, СЕК, НФСБ, ДПС. Единствено очаквано от БСП се обявиха срещу него, като го определиха като бюджет на рутината и статуквото. От там подкрепиха обаче отделни пера в него по отношение на образование и инфраструктура.

По време на гласуването в зала макрорамката бе увеличена с 820 000 лева, като с 400 000 лева бе завишена капиталовата програма.  200 000 лева се заделят за парк на миниатюрите „Европа”, 100 000 за апаратура на медицинските центрове и 100 000 лева за проектиране на нов стадион.

Преди увеличението рамката бе 248 671 410 лева. Още в средата на януари кметът Димитър Николов го определи като бюджет, който ще инвестира в индустриални зони и образование. Бюджетът е балансиран, добър финансов документ е, обединиха се около него съветниците от различни групи, определиха го като бюджет на възможностите.

Ангел Божидаров подкрепи финансовата рамка като направи забележка, че 450 000 лева за неправителствени организации са много. Той бе подкрепен от д-р Георги Митев от Реформаторския блок.

Първата подкрепа дойде от коалиция "НФСБ - СЕК". "Удовлетворени сме от предвидените увеличение на средствата за нашите предложения за парк "Европа", за Тракийското дружество и за пожарникарите и затова ще подкрепим бюджета", каза Георги Манев.

Веселин Пренеров от ГЕРБ заяви, че е доволен, че има заделен 1 % за култура за тази година, както и пари за даровити деца.

Единствените упреци се чуха от страна на БСП. "Бюджетът е балансиран, но това е бюджет на статуквото и той не се справя с проблемите на Общината. Затова няма да го подкрепим", каза Чанко Мирчев от групата на БСП. Червените имат петима съветници в местния парламент на Бургас. На днешната сесия обаче присъстваха четирима от тях - Мирчев, Кирил Петков, Стоян Колев и Бенчо Бенчев. В гласуването не взе участие съветникът от БСП - Евгений Мосинов, който не присъстваше в залата.

„Искам да благодаря на всички за подкрепата, разбирането, напътствията и критиката ,ще се съобразим с нея. За разликата от предходни години, този бюджет е най-консервативен, подходихме най-песимистично в подготовката му”, заяви кметът Димитър Николов от трибуната. Според него по-малкото противопоставяне на общинските съветници действа позитивно на Бургас. Не съм удовлетворен от възможностите на този бюджет, но това е максимума, който можем да постигнем с приходната част на бюджета, ние сме общината с най-ниски данъци от големите градове, заяви кметът и допълни, че Бургас отделя рекордни средства за образование.“ Историческа мисия“, определи той финансирането на нов медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.За инвестицията в индустриалните зони заяви: „В нивите и калта ще правим индустриални зони, в полето изграждаме инфраструктура.Това дава шанс на бизнеса за  разкриване на нови работни места”. Бюджетът бе приет с 43 гласа "за", 3-а "против" и 0 "въздържал се". Петима съветници отсъстваха от сесията.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Над 400 тракийци се събраха в Бургас да отбележат началото на 2019-а
Димитър Николов: Със скоростта на F-16 ГЕРБ към нова победа!
Екипажът на задържания панамски кораб ще си търси заплатите чрез съд
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.