Средец
В община Средец приеха Бюджет 2019
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

В община Средец приеха Бюджет 2019. Неговата макрорамка е 17, 801 млн лева, като от тях малко над 3 млн лева са в капиталовата програма. Основните приходи ще дойдат от Общинското горско предприятие в града, което продава дървесина, както и от наеми, продажби, концесии, аренди и данъци. Общината ще акцентира тази година върху инфраструктура, здравеопазване и образование.

„Този бюджет е изключително балансиран. Строителната програма е много оптимистична, тъй като в нея са заложени подмяна на инфраструктурата в града и рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа“, заяви пред в. „Черноморски фар“ кметът на община Средец инж. Иван Жабов.

Според кмета на община Средец инж. Иван Жабов Бюджет 2019 е изключително балансиран

Той допълни, че в момента се изпълняват проектите за възстановяване на улиците „Лиляна Димитрова“, „Васил Коларов“ и „Димитър Благоев“. Допълнително с капиталова програма ще бъде оправена и ул. „Гочо Кънев“.

„Ще променим тротоарното пространство около църквата в града. Ще се опитаме да направим всичко възможно да оправим улиците „Стою Атанасов“ и други, които могат да се вместят, след тяхното проектиране, в парите, които сме осигурили“, каза още градоначалникът.

Извън капиталовата програма Община Средец ще кандидатства чрез местната инициативна група за рехабилитация на улиците „Георги Бенковски“, „Атанас Манчев“ и „Септемврийци“.

„По този начин аз мисля, че вече най-главните артерии в града ще бъдат възстановени. Не изключвам и започването на улиците „Христо Ботев“ и може би до месец стартирането на реконструкция на „Цвятко Радойнов“. Доста от пътните артерии в града ще бъдат ремонтирани. Ще остане една улица, която е важна за Средец и изнася повечето от пътния трафик – това е „Йорданка Николова“. Правим всичко възможно да намерим и за нея средства, за да бъде възстановена“, допълни инж. Жабов.

За тази година общината е осигурила и допълнителна субсидия в размер на 80 000 лв. за издръжката на МБАЛ-Средец, както и 45 000 лв., които са предвидени за Медицинския център. Относно образованието продължава работата по устойчивостта на проектите по Зелената къща и Общинския детски комплекс. Очаква се да бъде одобрен проектът за реконструкция и енергийна ефективност на най-голямото училище в града – СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Имаше извършена предварителна проверка от фонд „Земеделие“. Огледаха сградата на училището, запознаха се със ситуацията и вече чакаме самото класиране. Имаме достатъчно точки. Мисля, че нещата там ще се случат“, коментира кметът на Средец.

Общината е спечелила и три проекта по програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Турция. Благодарение на това ще бъде извършен ремонт на читалището в село Дебелт, реконструкция на Дома на Народната армия в Средец, който преди 3 години беше предоставен от Министерството на отбраната. По тази програма ще бъде оправен и пътят от село Голямо Буково до Голямобуковския манастир. Той е единственият действащ манастир в Странджа планина.

Предстои реконструкция на Дома на Народаната армия. Ремонтът ще бъде извършен по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Турция 

„Изключително много хора има, които желаят да го посетят, но досега единствено ги спираше лошия път. Сега с парите, които са ни отпуснати по програмата, ще направим всичко възможно да го направим достъпен, така че хората да отидат без проблем до там, за да се запознаят с красивите местности в Странджа планина“, заяви инж. Иван Жабов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Средец прави комплекс за креативен туризъм с европейски пари
Иван Жабов-единодушно издигнат за кандидат на ГЕРБ в Средец
Община Средец осигурява топъл обяд на 80 души
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.