Поморие
В община Поморие няма недостиг на учители
TразмерT

Дона МИТЕВА

Редовното директорско заседание преди началото на учебната година в Община Поморие се проведе в присъствието на просветния министър Красимир Вълчев. След него кметът Иван Алексиев сподели, че  тринадесетте училища и деветте детски градини на територията на общината са готови за първия учебен ден.

Наред с основните образователни проблеми по време на срещата бяха дискутирани и местни. Основна тема бе транспорта, и необходимостта  да бъдат предоставени  още училищни автобуси. „Там където има училищни автобуси много по-лесно се организира транспорта. Иначе общината и училищата са заложник на местни превозвачи, които могат и да не сключат договор.  А има много пътуващи ученици“, коментира министър Вълчев. Той подчерта и факта, че Професионалната гимназия по туризъм в Поморие има не само общинско, но и регионално значение.

На срещата с педагозите от Община Поморие бяха коментирани също общите предизвикателства пред системата.  По думите на министър Вълчев, най-важното е учителите да се справят с преждевременното отпадане на ученици от системата. „По-малко изключени хора от обществото, ни гарантира, че ще живеем в по-добро общество“, подчерта той  и не пропусна да похвали Механизма за приобщаване, който дава резултати.  „Успяваме голяма част от децата да ги включим, но все още е трудно да ги накараме редовно да посещават училище“, подчерта той.

Други обсъждани теми са функционалната грамотност, прехода на системата към знания, но и умения и отношение към образованието, както и засилване на възпитателната работа. В тази посока министърът подчерта, че 2/3 от родителите в страната са с нагласата да подкрепят училището. „На много места са подписани споразумения с родителите, които дефинират и по-строги правила за дисциплина. Легитимират и по-завишени усилия във възпитателната работа. Стремим се системата да се развива благодарение на енергията отдолу нагоре, а не само като резултат от това, което ние администрираме и даваме като правила“, допълни министър Вълчев.

Инж. Виолета Илиева,  началник на Регионалното управление на образованието (РУО) – Бургас коментира, че броят на отпадналите ученици в бургаски регион е 1188. От тях в община Поморие са обходени 42 деца, в областта 153 деца вече са върнати в клас.

„Наблюдаваме положителната тенденция към обратно  завръщане по родните места. До преди две години интензитета бе от България към чужбина, а сега е обратно. Около 800 деца и ученици са се завърнали“, допълни тя.

„На територията на Община Поморие има 4 средищни училища и две средищни детски градини и една професионална гимназия по туризъм. Голяма нужда от транспорт изпитва точно професионалната гимназия, тъй като голяма част от учениците са от вътрешността на общината. Също така единият автобус, който ще ни бъде предоставен, ще бъде за средното училище „Иван Вазов“, а неговия стар автобус ще бъде прехвърлен в училището в Каблешково. Средищното училище в село Бата също ще се сдобие с автобус“, обясни кмета Иван Алексиев.  Той бе категоричен, че недостиг на учители в общината няма. А напротив - има интерес към учителската професия. Кметът на Поморие допълни, че три екипа  посещават домовете на проблемните деца на територията на общината и вече има видими резултати.

Очакванията са всяко училище да подобри резултатите по отношение на задържане на учениците в час,  защото все още има училища, където средната посещаемост е под 50%. „Няма как с 40 - 50  дни ефективно ходене на училище през учебната година да очакваме, че детето ще добие грамотност“, заключи министърът и отново обясни, че учителите няма да са задължени всеки ден да посещават домовете на учениците, които безпричинно отсъстват. „Трябва да има реактивнос т – всяко училище ще намери собствената рецепта. Единият вариант е с обаждане по телефона, в другия, може „хабер по чистачката“, в третия случай ще е необходимо и посещение по домовете. Затова регламентираме екипна работа, защото тези родители много повече се респектират от екипа от полицая, социалния работник и т.н“, обобщи министърът.

Младите хора, които постъпват на пазара на труда са едва 2/3 от тези които са в пенсионна възраст, сочи справката от просветното министерство. Годишно се пенсионират около 4500 преподаватели, а влизат твърде малко нови кадри в сектора. Т.е има повсеместен недостиг  във всички сфери и това ще се задълбочава през следващите години.

С допълнителни стипендии ще се стимулират висшистите от педагогическите специалности.  Предвижда се своеобразна трета стипендия .„Важно е не само да се ограничи количествения недостиг, но и се мотивират по-добрите ученици да се включат в педагогическа професия. Защото  най-добрите образователни системи са тези, в които най-добрите ученици стават учители“, заключи министър Вълчев.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Иван Алексиев: Бюджетът ни е балансиран, обхващаме всички населени места
Започва реконструкция на три големи улици и парка в Каблешково
С над 1 милион лева: Ремонтират улици в Ахелой и Каблешково
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.