Малко Търново
В Малко Търново издигат паметник на генерал-майор Алекси Попов
TразмерT

Паметник на генерал-майор Алекси Попов ще бъде открит на 25 октомври от 11:30 часа в Малко Търново.

Програмата включва военен ритуал за отдаване почест на загиналите в Първата световна война.
Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий ще извърши освещаване на паметника, заедно с представители на Българската православна църква.

Изграждането на паметника на генерал Попов е включено в Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война. Финансови средства са отпуснати от Министерството на отбраната.

Генерал-майор Алекси Попов е роден през 1870 година в Малко Търново. Завършва българска гимназия в Одрин. През 1892 година се дипломира от Военното училище в София. В периода 1900 – 1903 година учи в Николаевската генералщабна академия в Русия. От 1900 година е на служба в първи пехотен софийски полк.

Командир е на 1-ва бригада на 3-та Балканска дивизия, началник на войските, които се защитават срещу връхлитащите съглашенски войски в епопеята при Каймакчалан през септември 1916 година. На този връх за две седмици неговата бригада, с главно ядро 11-и пехотен Сливенски полк, отбива 60 атаки на сърби и французи с цената на хиляди убити и ранени български офицери, подофицери и войници.

Огромната заслуга за тази героична отбрана и истински подвиг на българския войнски дух е на командира на бригадата – полковник Алекси Попов. Умел организатор, тактик и не на последно място – вдъхновяващ пример на лична храброст, за което впоследствие е произведен в генерал-майор и отличен с най-висшата степен на ордена „За храброст“.

Датата 25 октомври 2018 година не е избрана случайно. На този ден се навършват 105 години от Освобождението на Малко Търново.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Двама се хвърлиха за кръста в ледените води на Докузак
Мъжко хоро във водите край Докузак на Йордановден
Снежна приказка в Малко Търново
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.