Несебър
В Кошарица спазиха стародавна традиция на Ивановден
TразмерT

  И тази година на големия християнски празник Ивановден в Кошарица спазиха стародавната традиция, зетьовете на селото да бъдат „изкъпани”. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвало.

  Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от двама ергени. Вярва се, че това ще донесе здраве на тях и техните семейства. В отбелязване на обичая се включи един смелчага.

   Първоначално участниците в „къпането“ - новият зет в селото и двама местни ергени, се събраха  в центъра. Там пиха греяно вино, за да се затоплят и да добият кураж, преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които свириха български народни песни. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на фолклорни ритми, начело с кмета Павел Павлов и жители на селото,  се отправиха към мястото за къпане.

   Смелостта на участниците се оказа заразителна и още няколко мъже от публиката се престрашиха да се хвърлят в ледените води.

   Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли за да почетат тази рядка традиция.

   С Ивановден се свързват  обредите, посветени  на  вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се всички именици, както и сгодените, булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден.

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Животът на император Николай II показват в снимки
Откриха паметник на Апостол войвода в Несебър
Министър Ангелкова инспектира туристически агенции в Слънчев бряг
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.