Карнобат
В Карнобатско си чакат парите за закланите прасета
TразмерT

Дона МИТЕВА

Над триста са подадените вече заявления от лични стопанства за заколени прасета в Община Карнобат. Документи се приемат и утре, до ранния следобед, въпреки че бе обявен като краен срок четвъртък. Всичките 31 населени места от Община Карнобат  попадат в 20- километровата зона за сигурност, в която всички домашни прасета трябва да бъдат заколени заради двата свинекомплекса – този в Зимен и Крумово градище. Мерките са във връзка в Африканската чума по свинете.

„Да се надяваме, че всички стопани са си изклали прасетата, ако има случаи на неизпълнение на заповедта, следват сериозни глоби за стопаните и евтаназия на животните“, коментира екологът на общината Димитринка  Сивенова. По нейни думи има данни за това, че в Соколово има незаклани животни.

„В селата нямахме сериозни проблеми, общо взето, списъците са готови. По-голям проблем ни създаде градът, защото става дума за нерегистрирани животни, такива са в задния двор.

В сряда имаше проблем – собствениците на няколко майки не искаха да ги колят. Обяснено им беше, че ако не ги заколят, те ще бъдат умъртвени и ще им се съставят актове.

Имаше и още един случай: пуснати на свобода две майки с прасенцата. Явно, че на стопанина му е дожаляло да ги коли и ги е натирил“, разказа кметът на Карнобат Георги Димитров.

Уточнени са и местата за евентуално загробване, ако след срока и при проверка от ОДБХ бъдат открити живи животни.

 След 1 септември 2019 година ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лева на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии. За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви  деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път, уточниха от БАБХ.

          Допустими за подпомагане са собственици, които отглеждат до пет прасета за угояване, разположени в санитарни зони и отглеждани във ферми, тип ,,лично стопанство", които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Те трябва да  бъдат включени в списък, изготвен от кмета на населеното място и заверен в срок до 26 август 2019 година. Документът се представя в Областната епизоотична комисия, заверен от областния управител и от официалния ветеринарен лекар, с подпис и печат.

Заявленията за обезщетение се подават в кметствата. Те са по образец, в който всеки собственик декларира, че е усвоил доброволно месото. За да се възползва от помощта, той трябва да е извършил почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Кметовете на населените места ще изготвят Констативен протокол по образец за удостоверяване на доброволно усвояване на месото и почистване и дезинфекция на стопанството. Кметовете имат ангажимент да публикуват на публично място списъците със стопаните, които следва да получат помощ.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Карнобат чака да обявят епидемия, за да нареди грипна ваканция
В Карнобат пръв плати данъците си кмета
Бюджет 2020 в Карнобат достига рекордните за общината 30 милиона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.