Карнобат
В Карнобатско 350 домакинства чакат обезщетението заради закланите прасета
TразмерT

Дона МИТЕВА

644  прасета са заклани доброволно в Община Карнобат и четири са принудително умъртвени. Тези данни сподели кметът на общината Георги Димитров. Той уточни, че принудително умъртвените животни са в село Соколово, където хората отказаха да заколят животните, с мотива, че са свини-майки. Стопаните им няма да получат обезщетение, а ще се сдобият с глоба до  2 000 лева, заради неизпълнение на заповедта.

Всичките 31 населени места от Община Карнобат  попадат в 20- километровата зона за сигурност, в която всички домашни прасета трябваше да бъдат заколени, заради двата свинекомплекса – този в Зимен и Крумово градище. Мерките са във връзка в Африканската чума по свинете.

„Около 350 са домакинствата, които ще получат по 300 лева обезщетение. По-голямата част от тях са посочили в документите банкови сметки, на които ще им бъдат приведени средствата. Единици са, предимно възрастни хора, които нямат банкови сметки и парите трябва да им бъдат платени в брой“, уточни кметът Димитров. По-голяма част от стопаните, които ще получат обезщетението имаха по едно-две прасета. Малцина са тези с пет и повече животни в стопанствата си, наречени „заден двор“.

От 2 септември 2019 година започна изплащането на еднократната помощ от 300 лева на стопанство в 21 области в страната. То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места за часовете и мястото на получаване на обезщетенията.

Областите, в които стартира изплащането са: Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София град, София област, Търговище, Шумен и Хасково. В някои от общините  в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. В областите Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол изплащането на средствата ще започне след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения.

По думите на  кмета на Карнобат средствата за тази община в Бургаско се очаква да бъдат приведени най-късно другата седмица.

Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Карнобат чака да обявят епидемия, за да нареди грипна ваканция
В Карнобат пръв плати данъците си кмета
Бюджет 2020 в Карнобат достига рекордните за общината 30 милиона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.