Карнобат
В Карнобат през 2019: Няма да се повишават данъци и такси
TразмерT

Бюджет 2019 в община Карнобат е планиран да достигне нива от 25.5 млн. лв. Спрямо предходната година увеличението на приходите в местната хазна се очаква да е с около 2.5 млн. лв.

По време на представянето на бюджета кметът Георги Димитров беше категоричен, че по-големите постъпления по никакъв начин няма да бъдат обвързани с увеличение на местните данъци и такси, които ще останат без промяна.

По този начин администрацията желае да подкрепи гражданите и бизнеса, които не са в състояние да поемат увеличение на данъчната тежест.

 

Очакванията са повечето постъпления да позволят и съответно по-мащабна капиталова програма през годината.

 

2 533 000 лв. от бюджета  ще бъдат изразходени за обновяване и ремонт на улици. Това обаче ще става единствено след координиране с ВиК, т.е ще се реновират само отсечки, които вече имат подменена канализация и водопроводи. 

Ремонтни дейности нямат да бъдат извършвани през януари и февруари, за да не бъдат компрометирани новите настилки при полагането им при отрицателни температури или сняг.

 

През миналата година по различни програми и проекти бяха ремонтирани девет обществени сгради и двадесет и четири  многофамилни жилищни постройки. Обновяването на жилищни сгради ще продължи.

 

В областта на образованието община Карнобат ще продължава да следва собствените си високи стандарти. Заплатите на педагозите в детските градини ще бъдат увеличени с 20%.

 

Предвидени са средства за вертикална планировка на спортни площадки и училищни дворове. Със собствени средства общината ще изгради и малка спортна зала за целогодишно провеждане на тренировки по различни видове спорт. За издръжката на местния футболен отбор, който участва в първенството на Югоизточна „В“ група, са осигурени 100 000 лв за годината.

 

Осигурен е финансов ресурс и за съставните селища в рамките на детайлно изготвен бюджет за всяко отделно село. Разчетите показват, че приходите от тези населени места са около 150 000 лв годишно, а разходите над 1.5 млн лв. за електричество, поддръжка, почистване и сметоизвозване.

 

През 2019 год. ще бъде извършен основен ремонт на пътя „Церковски – Деветинци – Деветак“, осигурени са и средства за изграждане на водоскоци по пътя към Кликач.

 

При представянето на бюджета стана ясно, че администрацията е готова да отдели сериозни средства за по-голяма чистота в населените места. 230 000 лв. ще бъдат изразходени за закупуване на нова сметосъбираща машина и между 30 – 40 000 лв за нови контейнери за отпадъци. В общината са готови и да осигурят и част от необходимите 3 млн лв. за рекултивацията на депото за отпадъци

 

И през новата година кметът и екипът му заявиха намерението си да провеждат традиционната си консервативна политика по отношение на общинската собственост, т.е тя няма да бъде разпродавана.

 

От общината вече изразиха готовността си да търсят съдействие от министъра на земеделието, за да бъде запазен договора с Горското стопанство за стопанисване на 84 000 дка гори. Приходите от това перо са 200 000 лв, а прекратяването на контракта би довело до нежелани разходи, свързани с осигуряването на необходимата техника и заплати за поне 10 служители с подходящо образование.

Бюджет 2019 в Карнобат спази традицията за растеж и за дванадесета поредна година той е по-висок от предходния.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Карнобат чака да обявят епидемия, за да нареди грипна ваканция
В Карнобат пръв плати данъците си кмета
Бюджет 2020 в Карнобат достига рекордните за общината 30 милиона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.