Бизнес
В Бургаско никога не е имало противоградна защита
TразмерT

Дона МИТЕВА

При всеки надвиснал черен облак фермери от Бургаско се молят и кръстят, ако е градоносен, да ги отмине. В Бургаско никога не е имало противоградна защита. Горещото и влажно време предпоставя голяма опасност от градушки във всеки един момент в навечерието на лятото. А най-близката площадка за борба с градушките е тази в Сливен.

„В Бургаско няма и не е имало станция за борба с градушките. Това е много сериозен проблем, който не е само наш, защото има големи райони в страната като Бургаския, където няма противоградна защита“, коментира Илия Проданов, заместник-председател на Управителния съвет (УС) на НАЗ и председател на Карнобатския клон.

Законопроектът за борба с градушките е спрян за обществено обсъждане. През есента се очаква да се разработва на национално ниво цялостната стратегията за противоградната защита. Данните от натрупания опит сочат, че 65% е успеваемостта на ракетния способ, срещу 35% на самолетния.

Фермерите от района настояват докато се изградят станции в нашенско или да не пращат за противоградна защита или да им се взема минимална сума. Същевременно да могат да получават обезщетения при нанесени щети от градушката.

 „Идеята е навсякъде да се изгради противоградна ракетна защита. Защото вече не може да се говори за градоносен пояс Видин, Монтана, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Сливен, Хасково. В момента този коридор се е разширил неимоверно. Градушки падат почти в цялата страна – доказват го новините от този май. 90% от цялата страна е под угрозата на градоносните облаци. Миналата година град ни удари и в Карнобат, и в Полски извор“, коментира Проданов в защита на тезата, че час по-скоро трябва да се изградят и нови станции за противоградна защита.

Искаме да има някаква диференцирана ставка, упомената в закона, а сега таксата е твърда. Всеки я плаща, а единият е защитен по един начин, другият – по друг“, подчертава младият фермер, допълвайки, че всички от УС на НАЗ са съгласни с това да има Закон за градушките.

По думите на Проданов може да се почерпи опит и от Испания, където борбата с градоносните облаци се води с радари. На този етап обаче, той не може да каже това по-скъп или по-евтин метод е. Това просто е нов метод.

На този етап зърнопроизводителите от региона няма как да прогнозират каква ще е реколтата заради природните катаклизми. „Годината е странна. В началото беше сухо, сега вали, тръгнаха болести. Болестите основно са по пшеницата. Това е ръжда и който не е третирал посевите минимум два пъти, сега бърза да влиза да третира“, обяснява Проданов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
„Зелената зона“ с по-големи приходи тази година
Проверяват лекарства заради съмнение за примеси
Слънчев бряг първенец по реализирани нощувки
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.