Бизнес
В Бургаско –крали ток за 277.6 хиляди лева
TразмерT

 Трудно се намират добри електротехници и както в почти всички сфери на бизнеса липсва квалифицирана работна ръка, така е и в енергетиката. За това от EVN залагат на обучението на кадри. В Бургас те са в партньорство с Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Константин Фотинов“, където има паралелка за електротехници. „За никой не е тайна, че и при нас има затруднения при намирането на млади, мотивирани хора, които да искат да са електротехници. Наши специалисти вече са се превърнали в добри педагози, които напътстват младите хора и ги въвеждат в тайните на енергетиката. Имаме и отпуснати стипендии. Надяваме се поне една част от учениците като завършат да упражняват професията. На ясно сме, че ефектът ще се види едва след 5 -6 години, но пък знаем и това, че тази професия винаги ще има бъдеще“, коментира Константин Величков – член на ръководството на EVN България Електроразпределение.

Над 22 млн. лв. са вложени в разпределителната мрежа на област Бургас. Това сочат данните от ЕР „Юг“. Част от парите са за изграждане системата за дистанционно отчитане на електромери. В Бургас вече този процес е завършен и всички клиенти са с дистанционни електромери. „Проектът продължава да се реализира в Поморие, Несебър, Приморско, Созопол, Царево и др. населени места“, обясни Величков. Резултатите в тази посока са: по-ниски технологични разходи, висока разкриваемост на манипулации след сигнал от системата. Намалени са също технологичните разходи.

След въвеждането на дистанционното отчитане на електромерите категорично са намалели и кражбите и посегателствата върху мрежата за миналата година.

За област Бургас откраднатата енергия е за 277.6 хиляди лева. 1144 метра са откраднатите проводници, има и регистрирани 13 кражби в трафопостове за 28 560 лева. Сумарно щетите са за 306 хиляди лева за нашата област.

Според Крум Косев, отдел „Комуникации“ отново и за миналата сред нарушителите основно си остават представители на дребния и среден бизнес. По Черноморието това са ресторантьори, хотелиери, чиито харчове на електроенергия са големи. Опитът показва, че при отиване на място, обикновено с полиция и експерти от дружеството, голяма част от нарушителите предпочитат да заплатят определената сума, вместо да се стига до съда. При такава ситуация експертите от дружеството връщат потреблението на ел енергия до 90 дни и по специална формула изчисляват каква е сумата, която дължи нарушителя.

„Трудно, но хората вече свикват, че ел енергията е стока, за която задължително се плаща“, заключи Косев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
ИАРА се сдоби с 35 нови автомобила
С видео жестов превод за хора с увреден слух в салона на НАП
Декларирането с ПИК става най-лесно и бързо
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.