Бургас
В бургаските квартали: Подсилват чистотата с още нови контейнери
TразмерT

Първите 20 вече са налице в „Меден Рудник“, поставени са и в „Изгрев“ и „Зорница“

Скоро ще има и съдове за разделно събиране, където липсват

 

Георги РУСИНОВ

 

От миналата седмица в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ старите контейнери тип „Бобър“ бяха подменени с нови, които са част от система за събиране на отпадъци Nord Easy System. Читатели на „Черноморски фар“ обаче сигнализираха до редакцията ни, че на места новите контейнери се оказват недостатъчни. Така например по старите точки, където имаше по четири от металните съдове, сега са заменени с по два от новите. На места с по-малко метални казани, пък бяха подменени с по един.

„Новите контейнери са част от система за събиране на отпадъци Nord Easy System, която включва както контейнери, така и автомобили за сметосъбиране и автоматизирано оборудване. Контейнерите за отпадъци са от затворен тип и с три различни обема: 2,25м3; 3м3 и 3,75м3. За сравнение старите съдове тип „Бобър“ са с обем от 1,1м3. Това позволява старите контейнери да бъдат заменени с по-малък брой нови такива, но при осигуряване на същия и по-голям капацитет за събиране на отпадъци. Служители на Община Бургас и обслужващата фирма извършват непрекъснато наблюдение на контейнерните площадки, като при необходимост се поставят допълнителни съдове. Само в ж.р. „Меден рудник“ вече са поставени допълнителни 20 броя съдове в точки, където те са били недостатъчни“, се посочва в отговора на Община Бургас след запитване на медията до администрацията.

Допълнително поставени нови контейнери има и в комплексите „Зорница“ и „Изгрев“.

В понеделник през деня на две от точките с нови контейнери в Меден рудник бяха поставени допълнително по още един, показа репортерска проверка. Предстои поставяне и на контейнери за разделно събиране на отпадъци от типа „NORD“, на местата, на които липсват цветни съдове за разделно събиране, става ясно още от отговора.

Друг проблем, от който нашите читатели се оплакаха, е изваждането на отпадъци извън контейнерите. Наш репортер също хвана в действие един от редовните посетители на контейнерите в района около „Лидл“ в малко комична ситуация. Поради това, че новите съдове са по-дълбоки и по-високи, той почти бе влязъл целият, за да стигне до торбичките с боклуци. Това обаче няма да ги спре, коментират хората и разказват за случаи, в които бездомниците обикалят с дълги прътове, с които да достигат до дълбоката част.

От общината признават, че това действително е причина за замърсяване на околното пространство.

„Затова мерките, които предприемаме са свързани с редовно почистване на контейнерните площадки и осигуряване на съдове от затворен тип, които в максимална степен да възпрепятстват изваждането на отпадъци от тях. Това е един от аргументите за избора и въвеждането на новата система за сметосъбиране и извозване“, казват те.

От администрацията призовават да не се оставят отпадъци извън и около контейнерите. Строителните и едрогабаритните отпадъци не трябва да се изхвърлят в съдовете за отпадъци, или извън тях.

„Община Бургас и обслужващата фирма осигуряват услуга по безплатно извозване след заявка на тел. 852 337 и в рамките на 72 часа. Редът е подробно описан и на интернет страницата на Община Бургас“, добавят от общината.

Обръща се внимание и на търговците, тъй като проверки на общински служители показали, че именно те много често замърсяват като изхвърлят извън контейнерите опаковъчни материали – кашони и найлони. Търговските обекти са длъжни да събират тези отпадъци разделно в границите на търговския обект и да ги предават на фирми за оползотворяване, се казва в отговора на администрацията.

Другият въпрос, който тези дни е в устата на повечето жители  в Меден рудник е: „Какво наложи преместването на част от контейнерите на нови точки?“. Община Бургас публикува на сайта си доста подробно описано къде част от контейнерите са преместени. За причина обаче те посочват следното:

„Преместването на част от контейнерите на нови площадки се налага от технологията на обслужване на новите контейнери, която изисква по-голямо пространство над и около тях. Наличието на кабели и дървета около съдовете възпрепятства тяхното нормалното и правилно обслужване, което най-често е и причината за преместването им на друго място. Определянето на новите площадки е съобразено с нуждите на съответната зона, с необходимостта от осигуряване на пешеходен достъп и минимални затруднения за гражданите“.

И накрая, за да са спокойни гражданите в Меден рудник, от общината уверяват, че за новите контейнери е осигурен график за ежедневно обслужване и почистване на контейнерните площадки.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургазлии почетоха Левски с две факелни шествия
РИОСВ-Бургас сложи край на драмата „пеликан със зеле“
Бургас се преклони пред саможертвата на Васил Левски
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.