Бургас
В Бургас: Храниш бездомна котка и мърсиш – отнасяш 100 лева глоба
TразмерT

Санкции падат в съда, защото трудно се доказвали

Съседи пропищяха от криворазбрани любители на животни

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас може да ви глоби с минимум 100 лева ако замърсявате, докато храните бездомни котки. Това обясни пред „Черноморски фар“ шефът на отдел „Екология“ към общината Павлин Михов.

В редакцията ни постъпиха няколко читателски сигнала на недоволни граждани заради това, че техни съседи хранят бездомни котки. Сигналите са от централна градска част и комплекс „Възраждане“. Хората се оплакаха, че с тези си действия съседите им приканват все повече котки в районите, което от своя страна пък води до миризми и замърсяване. Четириногите често ровели в казаните за храна и разхвърляли боклуци на десетки метра около тях.

 

Бургас си обича котките

 

Оказва се обаче, че Община Бургас няма директна забрана за хранене на бездомни животни, което в нашия случай повече се отнася за котките. От години популацията на бездомните кучета в града е добре овладяна. Котките обаче се въдят активно, раждайки до 8 котенца в по едно котило. Други общини затова са заложили пълни забрани за хранене на безстопанствени животни в наредбите си. Сред най-строгите по санкции е Пловдивската община. Местната наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки предвижда глоби от 100 до 200 лева при първо нарушение, а при повторно от 250 до 500 лева.

В бургаската наредба за обществен ред и сигурност има текст, който „забранява действия и прояви, с които се замърсяват или повреждат улици, тротоари, площади, паркове, градини, пазари, зелени площи, осветителни тела, афишни места, декоративни елементи, пътни съоръжения и принадлежности на уличната, пътната и алейна мрежа (знаци, табели, ограждения, пейки и други), или се ограничава достъпът до тях“. Именно по този текст се налагат глоби на милостиви бургазлии, решили да хранят бездомни котки.

„Това, което могат да правят нашите инспектори е да ги глобяват, когато храната е разхвърляна и е предпоставка за замърсяване. В такъв смисъл има глоби, но иначе като забрана за хранене на безстопанствени животни няма. Имаме често такива констатации, когато граждани се оплакват от свои съседи. В такива случаи имаме възможност да ги санкционираме. За физически лица 100 лева е минималната глоба“, обясни Павлин Михов.

 

Прецедент

 

Преди четири години Районен съд – Бургас отменя глоба на възрастна жена. Тя е била санкционирана за това, че замърсявала, докато храни бездомни котки в „Зорница“. Пенсионерката обаче обжалвала глобата с мотива, че не замърсява района, тъй като сипва храната на опашатите в специални съдове, които след това прибира и мие. Районният съд не само отсъди, че гражданката е невинна, но и се произнесе, че грижата й към четириногите е в съответствие със Закона за защита на животните.

Юристи коментираха пред „Черноморски фар“, че са чести случаите, в които подобни санкции падат в съда, тъй като трудно се доказвало как точно глобените замърсяват.

 

2000 котки годишно се кастрират в града

 

По закон е разпоредено общините да кастрират безстопанствените животни. Павлин Михов обясни, че в Бургас някъде около 2000 котки се кастрират годишно.

„Ще бъде претенциозно, ако кажа, че повечето са обхванати, но така или иначе работим постоянно в тази насока последните 4 години и се надяваме да овладеем популацията. Имаме индикации, че на места с повече събрани котки, голяма част от тях са кастрирани“, поясни той.

Залавянето на котки се извършва от човек от приюта за безстопанствени кучета. За разлика от тях за залавянето на котки е необходим само един, защото това става чрез капани. След това животните се кастрират от ветеринарната амбулатория, с която общината има сключен договор.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Първите инсталации в „ПланетУМ“ се монтират
Съдия Вълкова: Кризата със съдебните заседатели е преодоляна
64 хиляди стари автомобила се движат по бургаските улици
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.