Айтос
В айтоското село Пещерско всички говорят за уличните ремонти
TразмерT

Бетоновози, огромни камиони, валяци и всякаква друга техника на „Бургаспътстрой“АД за асфалтополагане и ремонт на улични и тротоарни настилки буквално е блокирала тези дни центъра и улиците на село Пещерско. В началото на тази седмица и кметът Васил Едрев пристигна в селото, за да се информира докъде са стигнали дейностите по общинския проект и да чуе претенциите на хората. Ще припомним, че след обявена обществена поръчка с предмет „Ремонт и рехабилитация на улици в село Пещерско", кметът подписа договор с избраната фирма-изпълнител. Средствата бяха осигурени по проект на Община Айтос, с решение на МС през това лято. Финансирането е за част от мащабно проектно предложение, което включва още улици в Пещерско и други населени места.

Асфалтирането ръководи Георги Кънчев, с 55 години стаж в Пътно управление. Човекът е с огромен опит, перфекционалист и държи да бъде изпипан всеки детайл. Местните го задяват - искат това, онова, той, обаче си знае какво точно да изпълни.

В центъра срещаме и Фатма, на 50 години. „Не си спомням да е имало ремонти тук - много рядко е имало кърпежи. Зимно време беше трудно за децата. На гръб сваляхме болни, много кално става при нас. Сега си е по-друго, и за колите е по-добре", смее се Фатма. Фикрет Хюсеин също живее от 50 години в селото. Питаме го виждал ли е толкова много машини? „Аз машини много съм виждал, но не и тук. Хората са доволни, само дето всеки дърпа към неговата улица. Помня как през 70-те години ходехме с ботуши, целите в кал. Всички искат асфалт - ама как да стане изведнъж?", риторично пита Фикрет и разказва, че през 1989 г. бил започнат някакъв ремонт, но го спрели заради промените в държавата.

И Юсуф Али, на 86 години, спира при нас. Слухът му е увреден и трудно се разбираме, но е ясно, че човекът иска да похвали работниците - добре си гледали работата. 60-годишната Хаджер пък чула, че кметът е в селото и енергично се присъединява към групата в центъра, която коментира ремонтите. Изглежда много впечатлена - сигурно, защото в момента слагат нови тротоарни плочки пред дома й. „Имам внуче на 6 години. Когато беше на една, купихме детска количка - моторче за 200 лв. От тогава е вкъщи с етикета. Сега ще го извеждаме", разказва жената и ни кани вкъщи да покаже чисто новата количка. Както повечето местни, и тя дошла в Пещерско от руенското с. Снежа със семейството си. Била в първи клас - доживяла да види асфалт.

Наследник на преселници от Снежа е и Осман Осман. Срещаме го в момент, в който асфалтират улицата пред красивия му дом. „През 1964 г. сме се преселили тук -  не помня да е имало такива ремонти. За мен не е важно в малък вестник да се напише похвала. Трябва да изпратим благодарност на кмета на Общината и на тези хора в София, които направиха това нещо. Няма да говорим за политика, а за отношението им към нас.", обяснява Осман. И с право се радва -  на фона на асфалтираната улица, къщата му изпъква като малко бижу, вероятно и цената й ще скочи. Идеята на Осман е от чисто прагматични подбуди -  писмата ще са не само за благодарност, но могат да донесат още ползи за селото. Младите хора в Пещерско били готови да се подпишат с две ръце. „Тези, които нямат собствено мнение, може и да измислят някой проблем. И то, след като фирмата направи път като злато", коментира Осман претенциите на възрастен съсед, на който пък тротоарите му били твърде широки.

Тук, разбира се, е и Фикри Салим Ахмед, единственият общински съветник на с. Пещерско - човекът, който настояваше за големия уличен ремонт. „Отначало никой в селото не вярваше, защото 30 години нищо не се е случило. Даже, когато техниката пристигна - хората пак не вярваха. Дори повече от 30 години - аз съм вече на 45, и знам, че през това време нищо хубаво не се е случило за това село. Сега вече, когато асфалтът е положен - всички повярваха, че промяна може да се случи. Повярваха и аз им благодаря, че я поискаха. Но ние трябва да сме единни - говоря за цялото село. Може би, и нас ще критикуват, проблеми винаги има. Но мисля, че вече ще разберат накъде вървим. И заслугата е изцяло на кмета на Община Айтос Васил Едрев", казва общинският съветник, току пред оградата на възрастно семейство. Гюлсюм и 85-годишният й съпруг Смаил Мехмедали пресрещат кмета Васил Едрев с искане. Живеят в идеалния център, всичко е много хубаво, но пред дома им тротоарните плочки липсват наполовина. Там е и саморъчно направената 10-метрова пейка, на която сядат всички местни старци на сватби. „Ще оправим плочките, но и вие си оправете оградата. Не може да се грози центъра с ръждясали ламарини", казва кметът, а после заедно с работниците хваща пейката, за да е сигурен, че ремонтът ще се случи. Пристига и комшийката Фикрие, на 63 г., за да се похвали с високия тротоар пред дома си - преди водата и калта влизали в избата. „Когато вали става море - всичко влизаше в двора и вкъщи. Сега е добре", казва самотната жена и се радва, че сега ще има един проблем по-малко.

Ремонтите са тема номер едно в Пещерско. И селският кмет Мехмед Ереджеб е тук, за да чуе инструкциите на кмета Едрев. Градоначалникът иска нова покрита автобусна стоянка за децата и работниците, Ереджеб трябва да контролира строителството. Ние пък тръгваме към горния край на една от новите улици. В двор с красива градина от жълти хризантеми са седнали три възрастни жени и също обсъждат асфалтирането. Две от тях скачат да покажат и тяхната улица - малка пресечка на главната, която, на този етап, явно няма да бъде ремонтирана. 70-80-годишните жени признават, че нито са виждали, нито дори са се надявали да започне такъв генерален ремонт. И кога, ако не сега, трябва да защитят своя и на децата си интерес. „Иначе сме доволни. Хубаво стана селото", присъединява се и Хабибе, на 64 г. Не живее на обновена улица, но се радва. И охотно разказва, че останала мома заради диабета, няма свои деца, гледа роднинските.

И 78-годишният Георги Великов си спомня калните ботуши и се радва, че доживял да види асфалта. Надява се, че „за следващите години са запланувани и другите улици". С още местни се срещнахме и разговаряхме, а нагласите на пещерци сякаш най-точно обобщи Фикри Салим: „Трябва да сме единни и да знаем какво искаме. Радвам се, че всички видяха светлина в тунела". 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Реквием за две изключителни айтозлийки
Айтоските учители-ветерани:Да си буден за новото и доброто
Айтоската школа по борба отново доказа високата си класа
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.