Созопол
В Атия: Скандалната площадка за опасни отпадъци вече има персонал
TразмерT

Експерт: Няма повод за притеснение от страна на хората

 

Георги РУСИНОВ

 

„Запозната съм с протеста на хората в Атия срещу изграждането на площадката за временно съхранение на опасни отпадъци и смело мога да заявя, че няма причина за притеснение“. Това заяви пред репортер на „Черноморски фар“ Виктория Белоконска, координатор по проекта, който бе представен по време на конференция в Бургас.

„Нашите площадки са изградени по модел на най-добрите европейски практики, включително и на швейцарския опит. Те са абсолютно екологосъобразно ситуирани и осигуряват екологосъобразно съхранение на отпадъците. Искам дебело да подчертая, че това не са депа за отпадъци, а площадки за временно съхранение, където отпадъците ще бъдат поставени в специализирани контейнери, разделени по видове, след което ще бъдат предавани на фирми, които имат издадени разрешения за последващо третиране“, заяви експертът.

Площадката в Атия е една от петте пилотни, които се изграждат на територията на пет общини в страната - Шумен, Разград, Левски, Съединение и Созопол. Проектът се реализира в рамките на българо-швейцарската програма за сътрудничество на обща стойност приблизително 15 милиона лева. Основната цел е да се създаде система за събиране, която е екологосъобразна, а също екологосъобразно временно съхранение на опасни битови отпадъци.

„Стационарните площадки отговарят на всички изисквания на българското законодателство, снабдени със специализирани контейнери, които служат за съхраняване на събираните там отпадъци, като за да бъде изградена цялостна система, освен стационарни площадки, проектът осигурява и мобилни събирателни пунктове. Това са бусове, които са снабдени със специализирани контейнери за събиране на отделните видове отпадъци. Тяхната цел е да обикалят съседните на общините населени места и да събират от гражданите специфични видове отпадъци“, добави още Белоконска.

Тя поясни, че друга важна част от проекта е и обучителният момент.

„Миналия петък приключи обучението на персонала, който община Созопол вече е осигурила за тамошната площадка. В момента тече и обучение за консултанти по безопасност ADR спогодбата за безопасни товари. Веднага след това ще започне и обучението на шофьорите, които ще извършват транспортирането чрез мобилните събирателни пунктове, така че хората ще бъдат квалифицирани да работят с опасни отпадъци“, уточни координаторът.

Белоконска държеше да поясни, че въпросните отпадъци, които ще се съхраняват край Атия са продукти, които всички ние ползваме в битието си.

„Добре е да си дадем сметка, че тези опасни отпадъци, преди да станат такива, са продукти, които ние използваме в нашите домове – бои, стари лекарства, термометри, различни препарати за почистване и т.н. Тези по принцип ги изхвърляме в сивите контейнери за общи отпадъци, а това не е добре, защото тези опасни отпадъци после стигат до депата, които са предназначени за неопасни отпадъци. Плюсът е, че с този проект ще дадем положителни резултати, които ще могат да бъдат мултиплицирани на национално ниво. Такава цялостна система досега в България няма“, категорична е тя.

Белоконска добави, че в редица европейски страни, включително и Швейцария, от чийто опит черпим, има такива работещи модели. Този проект е стартирал именно с посещение от българска страна в Швейцария, за да се види нагледно как работят подобни системи за разделно събиране на опасни битови отпадъци.

„Важно е хората да разберат, че колкото по-близо е до тях подобна площадка, това е толкова по-добре. Идеята на подобен тип центрове е да са по-близо до хората, защото ще е много по-лесно отпадъкът да се изхвърли наблизо и удобно, отколкото да ходим на друго място“, коментира тя във връзка с притесненията на местните в Атия, че площадката е на около 300 метра от населеното място.

Друг важен въпрос, който касае жителите на Атия, бе дали там няма да бъдат заринати с опасни отпадъци, които ще стоят там. Белоконска обясни, че е това вече е в ръцете на общините за това какви договори ще сключат с фирмите за последващо транспортиране, но бе категорична, че по закон такива отпадъци не могат да се съхраняват повече от една година.

„Площадките имат и определен капацитет и не могат да събират отпадъци до без край. Освен това има и стриктно законодателство, което трябва да се спазва. Когато се прави мониторинг след това на проекта, това ще е едно от нещата, които ще се проверяват“, заяви тя.

Припомняме, че сагата в Атия стартира малко преди началото на това лято, когато местните разбраха, че започва строеж на площадката. Те виняха община Созопол, че не ги е информирала за това, но от администрацията отвърнаха, че е имало проведени обществени обсъждания за взимането на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Недоволството прерасна в протест, който бе уважен от екоминистъра Нено Димов, който на няколко пъти бе канен на място. Въпреки присъствието му обаче, местните не останаха доволни от срещата и продължават да твърдят, че не желаят тази площадка в близост до Атия. По всичко изглежда обаче, че тя ще заработи съвсем скоро, след като вече има осигурен и обучен персонал.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Тихомир Янакиев: Общината ще помага с всички свои сили на футболния отбор
В Созопол чупят кръста на две, парчетата хванаха Антон и Калоян
Боркиня е спортист номер 1 на община Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.