Созопол
В Атия ще искат референдум срещу депото за опасни битови отпадъци
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Жителите на Атия ще искат референдум срещу депото за опасни битови отпадъци, което се изгражда на 300 метра от селото. От няколко месеца те недоволстват срещу това, а днес излязоха на протест.

В това време обаче, докато чакаха министър Нено Димов да пристигне през главния път Бургас-Созопол за Атия, се оказа че той е отишъл по обходен път и вече бе  на мястото, където депото се строи. Част от протестиращите се качиха по автомобилите си и тръгнаха натам. На място министърът вече инспектираше бъдещата придобивка на Община Созопол.

Още в началото на разговора с хората стана ясно, че срещата ще има напрежение. По-спокойните от тях попитаха министъра обичайните си въпроси: защо не са били информирани, защо точно тук е избран терен за това депо, няма ли опасност след като се намира в гората да пострада от дъждове или горски пожар. Предварително те заявиха, че са на мнение, че площадката трябва да е на друг терен.

„Това не е депо, това е площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци. Те ще се извозват. Говорим за батерии, акумулатори, битова химия, лекарства с изтекъл срок. Всички вие ги имате в домовете си. До колко са опасни преценете сами. В момента вие ги хвърляте в кофите си за боклук“, обясни Димов, опитвайки се да надделее над виковете и крясъците.

Той добави и че министерството определя къде да е площадката.

„Всички кметове на общини, където ще се строят тези площадки трябва да се погрижат до края на годината да ги направят, защото иначе ще търпят санкции по програмата. Тук кметът успя да се пребори за проекта и е определил къде да се направи“, каза Димов.

„Това, че нещо ще се извозва, не означава, че няма да има нови и нови доставки за временно съхраняване. Така, че моля ви. Изобщо не е временно. Тук ще има постоянно присъствие на такива отпадъци“, му отвърнаха на свой ред недоволните.

Повдигна се въпроса и за едни близо 500 000 лева, които по думите на жителите на Атия били усвоени за информационна кампания, но такава реално не се е състояла.

Димов обаче внесе повече ясно по казуса.

„Поръчката за информационна кампания, която не бе само за тази площадка, а за всички общини, имаше обжалване. То се забави дотолкова, че се провали. Няма да има такава обществена поръчка вече. Повече от година се влачи в съда“, каза той.

На свой ред той също не остана длъжен на недоволните и обясни, че преди 2 седмици специално за това е изпратил екип от експерти, за да обяснят на заинтересованите до най-малкия детайл бъдещото депо.

„Вие не пожелахте да говорите с тях“, добави той.

Те пък му отвърнаха, че отказали да ги изслушат, защото били ядосани, че това се случва пред свършен факт, когато проектът е почти реализиран.

Председателят на Общински съвет – Созопол Красимира Германова, която бе на място обясни на хората, че обществено обсъждане се е провело.

„Когато се провежда обществено обсъждане се обявява с покана. Ние не изпращаме персонално покана до всеки един“, каза тя в отговор на нападките, че едва 5-6 човека присъствали тогава.

Адвокат Драгомир Ошавков, който се е заел про-боно с каузата на хората от Атия на свой ред се обърна към Германова и й каза, че това обсъждане е било преди 10 години и е било с друг предмет – за строеж на депо за строителни отпадъци.

В края на срещата, недоволни от развоя й, жителите на Атия обясниха, че ще инициират провеждането на референдум за преместването на депото на друго място. Красимира Германова и министър Димов им казаха, че това си е тяхно право. За да могат да внесат запитване за провеждане на референдум обаче те трябва да съберат подписите на 1/10 от населението на цялата община. До момента на местната подписка са се подписали малко под 400 души.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Обсъждат проектобюджета на Созопол
Тихомир Янакиев: Общината ще помага с всички свои сили на футболния отбор
В Созопол чупят кръста на две, парчетата хванаха Антон и Калоян
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.