Любопитно
Урок как да разпознаваме фалшиви новини слушаха ученици в Немската
TразмерT

Урок какво са фалшиви новини слушаха осмокласници от НЕГ „Гьоте“. В часа на клас в 8 „В“ клас с ръководител Росица Самарова влезе главният редактор на „Черноморски фар“ Силвия Шатърова.

Историята на единствената регионална печатна медия, която не е престанала да излиза от създаването си и е на близо век, заинтригува младите хора. Паралел с интернет-изданието на „Черноморски фар“ и каква е разликата между печатни и он лайн медии, както и видове журналистически жанрове бяха едни от темите на урока. Как се хващат фалшиви новини и кой попада в техните капани също бяха коментирани. 
Да бъдат все повече медийно грамотни, като вярват на достоверни източници на информация и я проверяват, да не пускат новини и видеа с невярна информация в социалните медии ги призова главният редактор на изданието.

Тя се позова на изследване на ЕК според което 75% от младите хора не могат да разпознаят фалшивите новини, апелира да отварят само новини от доказани източници и да не вярват само на заглавия, защото отново изследвания доказват, че от всеки десет новини - 6 от тях се споделят без да се четат, освен заглавията им.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бирария „ДНА“ грабна приза за „Най-добра рибена чорба“ на Феста на рибата и виното
Димитър Николов посети рокерски събор
Ще останат ли намръщените служители в историята?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.