Бизнес
Учителите скачат срещу бумащината
TразмерT

Дона МИТЕВА           

Да се намали административната  тежест върху учителите ще настояват от техните професионални синдикати, защото и те като лекарите са се превърнали в писари.

Преди празника е разпратено писмо и от министъра на образованието Красимир Вълчев, където под формата на анкета, в която всеки учител може да посочи конкретно, кои текстове от поднормативните документи трябва да се променят. Целта е също облекчаване на тази административна тежест, за която са се усетили и от принципала.

 Сред наградените по случай 24 май от кмета на Бургас бе и лидерът на СБУ - Константин Янков. Той получи грамота за отличното социално партньорство с общината. Благодарейки за наградата, Янков не пропусна да подчертае, че започва битка за намаляване на административната тежест на учителите. Той прикани и самите директори на училища да не карат за щяло и нещяло учителите да пишат справки, анкети, доклади и по този начин  допълнително да натоварват с писарска работа учителите.

„Има редица случаи, при които директорите още повече усложняват работата на класните ръководители с всевъзможни справки. Това води до много губене на време“, заключи Янков.

По думите му административните дейности до голяма степен са несвойствени за преподавателите, отблъскват ги и ги лишават от време,  в което да се самоподготвят.

Във връзка с искането от просветното министерство да се чуе гласа на учителите във връзка с различните наредби и обременяването им с попълване на какво ли не, Янков казва: „Призовавам всеки един колега, конкретно да посочи в анкетата това, което точно трябва да се промени – да бъде облекчено. Наясно съм, че няма как да отпадне изцяло административната тежест, но да бъде сведена до минимум“, допълва синдикалистът.

Видното, документите, бумащината – на това се обръща внимание в последните години, оплакват се учители. „Когато има даден проблем, първо се проверява документацията, което е алогично, защото какво значение има, че документите са изрядни, при положение, че има проблем за решаване“, казва Янков.

Например  за да се стигне до наказанието на даден ученик, процедурата е безкрайно тегава, облечена в безкрайно писане. И като капак невинаги се получава и очакваното наказание. Това хаби много енергия и демотивира. Още по-впечатляващ е  примерът с часа за консултация. Той е фиксиран – всеки учител има график в кой ден и час го провежда. Естествено това не означава, че даден ученик или родител ако отиде в друг ден и час не може да се срещне с дадения преподавател. Никой педагог не би върнал ученик или родител.

Ако обаче в часа за консултация дойдат седем ученици от различни класове, учителят трябва да нанесе във всичките седем дневника по какви въпроси е консултирал.

След като учителите честно си кажат какво от тегавите документи да отпадне, от синдиката се надяват анкетата да бъде обработена читаво от чиновниците в  просветното министерство. И на нейна база да бъдат направени реални промени, в полза на преподаването и учениците.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.
Ще затворят ли над 1000 аптеки в страната
Две награди от Лотарията на данъчните дойдоха в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.