Регион
Училищни сгради плачат за купувачи
TразмерT

 Сред множеството обяви, които заливат социалната мрежа и интернет, може да се прочете и една – доста странна: „Продавам училище“. За радост или не – тя не е от Бургаска област, което обаче не означава, че в селата на региона няма сгради на бивши училища, които се рушат и плачат някой да ги купи.

По думите на кмета на Карнобат – Георги Димитров, сградите на бившите школа са като воденичен камък на шията на общината, защото са нейна собственост и трябва да се опазват, затова и гълтат средства. „Имаме училища в селата, които са запазени като собственост - примерно в Крумово градище, Сигмен, Невестино. Те струват пари на общината да ги охранява. Имаме и училища, които са продадени, например в Житосвят“, казва той.

Статистиката сочи, че през последните години на активни реформи в образованието и демографски срив, в Бургаска област са затворени около 60 училища. Това са само тези, за които има издадена заповед за закриване. Съответно сградите остават неизползваеми.

Късмет имат онези населени места, където училището сменя собствеността и предназначението си. Колкото и странно да звучи, късмет е някой да поиска да купи училищна сграда. А шансът в повечето населените места, където вече не бие школски звънец да се родят деца, чиято гълчава да озари отново училището е равен на нула. Нулев следователно е и шансът да има толкова работна ръка, че оптимистът купил сградата на школото да отвори някакъв цех и да започне дребно производство.

По думите на инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието преди много години в Сунгурларско, с решение на ОбС е продадено едно училище. Гордият купувач обаче заминал за чужбина и едва преди три години се завръща и започва да търси собствеността си. Така и Илиева се запознава с него и разбира за намеренията му - в старата школска сграда да отглежда гъби.

Кметът на Сунгурларе – Васил Панделиев сподели, че от 28 населени места в общината, където преди във всяко почти е имало училище – сега само 7 са училищата. През неговия мандат няма продавана сграда на училище, но по памет той цитира, че в село Есен през 2003 – 2004 година е било продадено училището, заедно с прилежащия терен. „Сега живеещите в това село се споразумяха със собственика на сградата и терена и в единия край на двора изградиха църква“, разказа Панделиев.

В карнобатското село Житосвят пък кооперацията е купила сградата на училището и в момента го експлоатира като административна сграда.

„В община Карнобат в момента имаме три селски училища, които са живи – това са в Антимово, Кликач и Соколово. Последното е пред закриване, Кликач едва крета с 67 деца, в Антимово има 132 деца“, коментира кметът Димитров.

Останалите по селата школски сгради струват пари. „Трудно се сменя предназначението на училищните сгради“, жалва се карнобатският кмет. Наскоро той е минал по тази пътека, за да превърне бившето училище „Анушка Драгиева“ в социален център за рехабилитация и интеграция. Същото се случва и с училището в квартал „Красно село“. „Големият проблем за селските училища е в това, че нито една европейска програма не допуска инвестиции в социалната сфера извън общинските центрове. Така че и този шанс за сградите на закритите училища е равен на нула“, обяснява Димитров. Той самият е наясно, че ако може да се превърнат сградите в някакъв тип социални центрове, не само те няма да се рушат, ами ще бъдат открити и по няколко нови работни места. Така ползата ще е още по-голяма. Но за това са нужни средства, които от общински бюджет няма как да се отделят.

В Сунгурларското село Вълчин се е намерил предприемчив човек, който е купил сградата някъде през 2013 година и сега прави проект за инвестиции. Това вече означава живот за сградата и поне за няколко семейства работа.

Като цяло обаче сградите на училищата по селата са обречени на срутване - оставени са на природата. Голяма част от тях вече са опасни, като например това в карнобатското село Детелина. Не са редки и набезите, които се извършват над тях – така че те отдавна са лишени от дограма, подове и всичко онова, което може да се изнесе.


 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бойко Борисов: Надявам се протестите да престанат, като паднат цените на горивата
Обраха автора на „Ах, морето“
Депутатите гласуват законопроекта за домашното насилие
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.