Средец
Учениците в село Факия се интегрират успешно
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

„Учениците в село Факия се интегрират успешно. Всички деца от района се обучават при нас. Няма такива, които са отпаднали от образователния процес. По отношение на дисциплината липсват сериозни нарушения, както и прояви на агресия, дано и занапред да е така“. Това заяви пред вестник „Черноморски фар“ Събина Господинова, директор на ОУ „Никола Вапцаров“ в странджанското село.

Събина Господинова, директор на ОУ "Никола Й. Вапцаров" в село Факия

Някога там са се обучавали близо 400 възпитаници. В момента в училището учат 48 деца, предимно от ромски произход. Поради малкия им брой ОУ „Никола Вапцаров“ е включено през 2008 година в списъка на защитените училища. Освен деца от Факия, в него учат и такива от съседните села като Момина църква, Голямо Буково, Горно и Долно Ябълково, Кирово, Сливово и дори от общинския център Средец. Поради тази причина има несамостоятелно общежитие, за да има къде те да нощуват.

„Приоритет на училищната колегия е прибирането и задържането на учениците от Факия и околните села. Тази нелека задача я постигаме не само чрез обучението по различни предмети, но и като осмисляме свободното им време. Привличаме ги в извънкласни прояви. Затова допринасят и нашите партньори от сдружение „Верният настойник“, които много ни помагат финансово и никога не ни оставят“, каза още Господинова.

Сдружението финансира извънкласни занимания по религия и готварство. Освен това е помогнало и за изграждането и ремонта на няколко стаи. Сред тях се открояват две такива: за приложна математика и дигитална креативност. „Никола Вапцаров“ е част и от националната кампания „За всяка шестица – жълтица“, в която ученици, които имат оценка от Отличен 6 получават за награда 1 лев. Парите са осигурени от „Верния настойник“.

Трудностите, които педагогическият персонал среща в работата децата са, че повечето от учениците не са посещавали детска градина и нямат изградени навици.

„Мога да кажа категорично, че тук вече ги придобиват. С родителите се разбираме добре. Голяма част от тях имат сериозни финансови затрудения, но ги подпомагаме с каквото можем, като осигуряваме най-различни пособия за децата“, допълни директорката на училището.

Рисунки по стените в училището, дело на учениците

Поради малкия брой на учениците бюджетът на училището е по-оскъден.

Оцеляването става с дофинансиране от Община Средец, както и пари, които идват от програми на Министерството на образованието.

Самото училище е основано през 1936 година. Изградено е с доброволен труд от местните жители. Първоначално се е казвало „Христо Ботев“, а сегашното си име получава през 1951 година. От 1984 година Събина Господинова е учител в училището. 17 години по-късно тя застава на директорския пост, който заема и до днес. Бургазлийката идва в средецкото село по постановление „Странджа-Сакар“.

„Подписахме договор за 10 години. Тогава се колебаех дали ще издържа толкова време, а накрая се оказа, че вече близо 40 години съм тук. До болка ми е познат битът на хората в селото, тяхната психика и всяко едно местенце във Факия“, казва Господинова.

Тя се надява, че училището няма да бъде закрито, защото по този начин децата от района ще бъдат откъснати от образователния процес и тяхната интеграция ще е неуспешна.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Стотици се събраха на Националния събор „Божура“
Как са играели древните деца ще показват в Деултум
Стотици почетоха паметта на Петко Росен
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.