Айтос
Учениците от Айтос имаха писателски часове
TразмерT

Катерина Стойкова разкри на младите хора тайните на творческата сила и писане

Людмила ИВАНОВА

Поетесата Катерина Стойкова-Клемър и издателката Румяна Емануилиду гостуваха на учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“ в Айтос. Инициативата за откритите часове с тях и разговорите за литературата, начините на писане и ценностите в живота бе на учителя по английски език Здравко Димов.

Катерина Стойкова сподели своите правила и практики. Тя предаде своето отношение на любов и доверие към учениците, атмосферата беше творческа и заразителна.

Авторката представи няколко от своите книги с поезия, прочете свои стихове и предизвика много въпроси. За повечето от учениците, присъствали на срещата, не беше проблем разбирането и на прочетеното на английски език, защото те изучават интензивно английски език в профилираните паралелки на училището.

Катерина Стойкова разказа на учениците за своя житейски път, който я е отвел в САЩ преди повече от 20 години. Участниците в срещата (повече от 140 ученици и учители) чуха нейната история на писател, как е започнала да пише и защо не отказва покани за срещи с ученици. Нейното ежедневие на софтуерен инженер в продължение на единадесет години е потушило творческия заряд, но в крайна сметка творецът в нея надделява и днес тя се занимава с писане, превеждане и издаване на стойностна литература. Катерина разказа на учениците за своето най-скорошно пътуване до Непал, сподели впечатления от обичаи и обществени порядки, с които се е срещнала там.

След тази творческа среща, около тридесет ученици от гимназиалния курс имаха възможността да се досегнат до голямото писателско майсторство, споделено от Катерина. Те участваха в семинара по творческо писане, воден от нея. Учениците споделиха своите опити да пишат, а се оказа и че някои от тях вече имат доста опит в писането на разкази, поезия или песенни текстове. Катерина Стойкова изясни някои основни принципи на писането, разликата между поетично, мемоарно, биографично и пътеписно писане, разкри им как могат да ползват потенциала на своя мозък по-пълноценно като използват различните средства за записване на мислите.

СУ „Никола Й. Вапцаров” вече има опит в организирането на подобни срещи за учениците. Голямата идея е учащите се да имат възможността да учат по един по-различен начин, да придобиват житейки опит от досега си с хора, които притежават творческа сила, харизма и имат богат житейски и професионален опит. Този вид учебни часове допринасят и за подобряване на качеството на учене в училището.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Продават Мелницата в Айтос за 760 хил. лв
70 години, коренът събира айтозлии в София
Най-добрите айтоски юноши в борбата с медали от мъжкото първенство
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.