Несебър
Ученици от Несебър присъстваxа на лекция за Освобождението на града им
TразмерT

Днес се навършват 141 години от Освобождението на Несебър. По този повод  Археологическият музей и НЧ “Яна Лъскова-1905“ организираха съвместна инициатива, насочена към ученици от училище „Л. Каравелов“ и кръжочници по краезнание към ОДК.

За присъстващите деца и гости лекция на тема „Освобождение“ бе подготвена от експерта към музей „Старинен Несебър“ Стоянка Димова. От нейния разказ учениците научиха малко известни факти за събитията около две от руско-турските войни, довели до две освобождения на Несебър. Първото – през 1829 г. е краткотрайно и по условията на мирния договор, последвал края на военните действия между двете  империи, градът отново е върнат в османско владичество. Въпреки това съдбата му буди интереса на  изследователи и учени, и той се превръща в притегателен център за много  пътешественици.

Стоянка Димова разказа увлекателно и с много емоция за различните археологически и архитектурни паметници на малкия полуостров, привлекли първите историци в следосвобожденска България, като братята Шкорпил и Константин Иречек.

Историята визира датата 08.02.1878 като Освобождение на Несебър от османско владичество. В този ден отрядът на майор Колантаевски влиза в Несебър. Местното население е разоръжило турския гарнизон и града тържествено посреща освободителите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Несебър присъства от близо 20 века в световната картография
Огромно задръстване от Свети Влас към Бургас
Несебър отбеляза празника си със зрелищна заря и емоционални концерти
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.