Несебър
Ученици от Несебър отбелязаха Европейския ден за борба с трафика на хора
TразмерT

Ученици от различни възрасти в СУ ”Любен Каравелов”- Несебър и  ПГТ ,,Иван Вазов” - Сл.бряг отбелязаха с разнообразни прояви Европейския ден за борба с трафика на хора.

Целта на срещите в двете училища бе да се информират обществеността и младите хора за проблемите свързани с  трафика на хора, както  за методите за  превенцията  на това престъпление.

В подходяща за тях форма децата в СУ ”Любен Каравелов”  научиха, че в своята същност трафикът на хора нарушава основните човешки права като право на свободен живот и  право на избор, а трафикът на деца нарушава рожденото право на всяко дете да расте в защитена среда без насилие и експлоатация.  Основните фактори за трафик на хора бяха класифицирани в четири групи – икономически, социално-културни, психологически и геополитически.

Учениците бяха запознати с основните предпоставки за попадане в трафик като: липса на опит при пътуване в чужбина и информация за живота там; нереалистични очаквания; липса на познания за българското и международното законодателство; липса на знания за основните граждански права и институциите, които могат да ги защитят.

С подходящи примери, казуси и сюжетно-ролеви игри несебърските ученици разбраха кои са най-уязвимите категории хора и методи за въвличане в трафик. Научиха какво предвижда българското законодателство за борба с трафика на хора и как да действат, ако попаднат в беда независимо дали се намират в България или в чужбина.

Ден за запознаване с опасностите от най-бързо растящата се криминална индустрия в света - трафика на хора организира Местната комисията за борба срещу противообществени прояви на малолетните и непълнолетните към община Несебър, съвместно с училищното ръководството на ПГТ ,,Иван Вазов” – Слънчев бряг.

На срещата с ученици от осми и девети клас на училището психологът към Кабинета за социална превенция към МКБППМН Румяна Костова изнесе информация относно видовете трафик и основните прийоми на трафикантите: фалшиви обяви за работа; създаване на нереална романтична връзка с трафиканта или чрез отвличане.

Съдия Мария Берберова – Георгиева от Районен съд – Несебър поднесе важна информация, свързана с трафика на хора. Тя  разясни  законовата уредба и наказателните мерки спрямо организаторите и извършителите на това престъпление. Съдията запозна учениците с действителен случай от своята практика и ги призова  към повишено внимание в контактите както в реалния, така във виртуалния свят. Напомни им, че  при съмнение за престъпление своевременно трябва да потърсят помощта на полицията.

Един от комуникационните фокуси на срещата бе свързан  с Националната телефонна линия за борба с трафика на хора. Същата е създадена през 2015-а година от фондация “А21 България”, с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора и приема сигнали за случаи на трафик на телефон - 0800 20 100. Линията е денонощна, безплатна и анонимна. Служи като национален инструмент за достигане до уязвими групи, както и за спасяване на хора, които се намират в ситуация на трафик.

По данни от статистиката през първите девет месеца на 2019 г. 387 българи са станали жертва на трафик на хора. 258 от тях са трафикирани с цел развратни действия, 56 с цел принудителен труд и 51 са спрямо бременни жени с цел продажба на новородено.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Проектобюджетът на Несебър -65 200 000 лева
В Несебър празнуваха Бабиднен
Представители на Община Несебър участваха на работен семинар в Албания
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.