Любопитно
Ученици от Механото подготвят третия си Баткомобил
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) в Бургас подготвят трети проект на техния електромобил, който носи името „Баткомобил“. Идеята на дванадесетокласниците Велин Георгиев, Атанас Христов и Младен Георгиев, заедно с техният ръководител инж. Красимир Кънчев е, сегашният им футуристичен автомобил да бъде с мощност 0,5 kW, отново с алуминиево шаси, както и да е триколка. Относно дизайнът електромобилът трябва да бъде изцяло прозрачен. Финансирането е осигурено от Община Бургас и няколко спонсори.

„Вече започнахме да изготвяме третия ни „Баткомобил“. Не мога да кажа със сигурност кога ще бъде готов, предполагам, че ще го завършим към месец май 2020 година. Подготвяме го за финалите на Световното първенство „Shell Eco-marathon“. С него ще покажем какво можем като инженерно решение, а не като екстри, лукс и дизайн. С новия автомобил ще се състезаваме главно за икономия и за скорост. Ще го направим максимално малък и лек“, заяви пред вестник „Черноморски фар“ Велин Георгиев.

След две седмици той и неговите съотборници в екипа ще пътуват до Горна Оряховица, за да представят втория си „Баткомобил“ на Младежкото техническо изложение. Миналата година възпитаниците на Механото спечелиха първо място, демонстрирайки способностите на първия си електромобил.

През лятото тази година бургаският екип участва и на Световното първенство „Shell Eco-marathon“ в Лондон. Глобалният форум е за наука, технология, инженерство и математика, който събира ученици и студенти от цял свят в надпревара да създадат ултра енергийноефективни коли и да ги тестват в истинско състезание един срещу друг. Отборът от Бургас записа страхотно представяне, завършвайки в своята категория „Електрически прототип, задвижван с батерия“ на 19-о място, от общо 210 отбора.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Политици през деня, караоке-звезди през нощта
Почитаме Света Анна - покровителката на семейството и майчинството
Днес празнуват студентите
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.