Любопитно
Ученици на пенсионирана учителка я търсят, за да преподава на децата им
TразмерT

Стоянка Русенова се зарадвала, че дете, което изучила е станало преподавател

 

Георги РУСИНОВ

 

На 24 май, когато честваме Деня на просветата и славянската писменост, репортер на „Черноморски фар“ разговаря със Стоянка Русенова – дългогодишен учител, вече пенсионирана. Тя разказва, че целият й живот е минал в училище. От 5-годишна, когато отива първокласник до момента, в който се пенсионира, тя не е пропускала нито един 15-и септември и нито един първи звънец.

На 22 години тя започва работа като начален учител в ОУ „Иван Вазов“.

„Тогава то беше ново и модерно училище, с много амбициозен  и ентусиазиран колектив. Там се изградих като учител“, разказва тя.

След близо 20-годишен стаж там тя е изпратена в Начално базово училище „Михаил Лъкатник“. Причината била, че нямало кандидати за там.

„Това стана през 79-а година. От тогава 32 години съм работила с децата си в начален курс и със студентите и методиците от Учителския институт. Винаги съм била с млади хора и може би това поддържаше духа ми и бе причина да съм винаги позитивна. Бях на 39 години, когато отидох там, а колегите ми бяха млади и с по 4-5 години стаж. Приемах ги като мои деца и така работихме 30 години заедно. Не си омръзнахме, бяхме много добър екип“, обяснява Стоянка.

Според нея базовата работа  ги е поддържала да са винаги в готовност и на педал, както се казва, защото било много важно да се покаже как се работи в начален курс.

„Работата със студентите също беше много интересна особено, когато се случеше във випуска да има мои ученици, които продължават професията. Имах много интересен случай с дете, педагогически занемарено, отгледано от дядо и баба в село Индже воевода. Майката искаше да го водим на психиатър, едва ли не, че е бавноразвиващо се. Трябваше да я оставям в първи клас, но на своя отговорност казах, че ще я пусна във втори клас и до края на годината ще е наваксала като всички останали. Така и стана. И един ден един от методиците ме изненада като ми показа едно момиче с цвете в саксия за мен и аз веднага я познах, че е моята Галя. Тя завърши и стана учител“, с разтреперан глас си спомни пенсионираният учител.

Стоянка заявява, че никога не е имала конфликти с деца или родителите им, а сега това било бич за модерните учители.

„Малко време замествах в Начално базово и видях какво е отношението. Партньорството, което постигах с родителите беше страхотно, а не както е сега. Аз никога не съм си позволявала да критикувам и обиждам, винаги намирах подход с родителите и децата“, посочва тя.

Тя и до ден-днешен е търсена от своите ученици. Когато се пенсионира през 2000-та година, остава в частната занималня към Базовото, тъй като училището позволявало на пенсионирани учители още 10 години да работят там. При нея започнали да идват деца на деца, които вече тя е изучила в „Иван Вазов“.

„И откакто от 2011-а излязох от училище и досега работя с едно близко семейство, чието дете учих в начален курс, после минах в другото семейство на братовчедите им и така продължавам и до днес“, разказва Стоянка.

Миналото лято нейни ученици, завършили през 2000-а година 4 клас, я поканили на среща, на което тя много се зарадвала. Сега през юни пък ще се срещне с първия си 4-и клас, който е изучила.

„Едно дете скоро ми каза, че иска много да остарея, защото искал като завърши да ме покани на бала си. Аз във всеки випуск, за всяко дете правех едно лично писмо. В 5-6 стиха съумявах да кажа всичко като добро, което се е изградило в тях, но не им спестявах и онова, което имат да усъвършенстват. Водила съм випуск с изобразително изкуство и музика и с тези деца имам 5 книжки издадени. Аз с децата пишехме стиховете и речите в комиксите, а колегата, който водеше изобразително изкуство, рисуваше с тях картинките“, завършва тя.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Иван и Станислав, които преобразиха подлеза до Операта
Влюбена двойка се венча на крилото на самолет
В последния ден на лятото - слънце и слаб вятър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.