Крими
Убийството на велосипедиста Евелин не било „особено жестоко“
TразмерT

Владимир Колев ще лежи 10, а не 17 години, реши Апелативен съд – Бургас

 

Георги РУСИНОВ

 

Пореден удар за семейството на трагично загиналия велосипедист Евелин Дуков им поднесе родното правосъдие. Точно на двегодишнината от смъртта му Апелативен съд – Бургас измени присъдата на убиецът му – софиянецът Владимир Колев от 17 на 10 години затвор. Иначе в останалата част първоинстанционната присъда бе потвърдена.

Инцидентът е от 3 декември 2017-а. Тогава посред бял ден Колев се метнал мъртвопиян в автомобила си „Опел“, като малко по-късно помете 33-годишния велосипедист на улица „Трети март“ в Приморско. Тогава Колев шофира с висока скорост, а след удара дори не спря да помогне на младия мъж и избяга от местопрестъплението. По-късно бе заловен, а дрегерът показа 2.7 промила алкохол в кръвта на софиянеца.

По време на цялото дело, той твърдеше, че не той е шофирал и че някой друг е бил зад волана, колата не се била заключвала и палела със стартер. Освен това софиянецът на няколко пъти се опитва да се изкарва, че страда от някакво заболяване, тъй като бил удрян в главата с брадва. В крайна сметка обаче съдия Ангел Гагашев наложи тежката присъда от 17 години затвор за Колев. Това до момента е и най-високата присъда, давана за причинена смърт на пътя в България.

Апелативните съдии обаче не споделят извода на окръжния съдия, че случаят е „особено тежък“. Според въззивния състав действията на подсъдимия не покриват предпоставките на посочения текст, тъй като с оглед на настъпилите вредни последици и на всички отегчаващи обстоятелства, не се разкрива изключително висока степен на обществена опасност както на самото деяние, така и на дееца.

Съдът не е намерил в доказателствата факти, които да отличават деянието от обикновенитеза тази правна квалификация случаи. Заради това не се приема, че случаят е „особено тежък“, както е решил Окръжен съд – Бургас.

„Касае се за настъпила смърт на едно лице, без да има други странични, несъставомерни вреди (телесни повреди или материални щети) за трети лица като наличието на два квалифициращи признака, а именно „пияно състояние“ и „бягство от местопроизшествието“, сами по себе си не са индикация за квалификация на престъпното деяние като „тежък случай“, се казва в решението на съда.

Тълкуванията на апелативните съдии сочат, че много често „бягство от местопроизшествието“ с последващо преследване и издирване на дееца, които макар и укорими в много висока степен, не попадат в правната квалификация „особено тежък случай“.

Решението подлежи на касационно обжалване и протест в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС. Сестрата на Евелин – Даниела Анастасова заяви пред „Черноморски фар“, че категорично ще обжалват решението.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
За седмица: Повече надрусани, отколкото пияни зад волана
Заради семейни проблеми: Млад мъж се самозапали
Блъснаха жена на пешеходна пътека в Славейков
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.