Бизнес
Турският консул в Бургас:Българският кашкавал да стане ваша запазена марка
TразмерT

 

Силвия ШАТЪРОВА

„Българският кашкавал трябва да е вашата запазена марка, с която да се представяте и рекламирате пред ЕС. Още помня през 80-те години когато беше хит в Саудитска Арабия“, заяви турският консул  Нурай Иньонтепе  по време на подписването на ново споразумение за сътрудничество между Бургаската търговско-индустриална камара и на Търговско- промишлена палата – Къркларели.

По времето на соца родният кашкавал „Балкан“ бе един от продуктите, който дори се пренасяше на черно в страните от мюсюлманския свят и бе твърде много предпочитан деликатес. Сега обаче ситуацията почти се е обърнала, защото българите редовно купуват млечни продукти от южната ни съседка.

Бургаската търговско-индустриална камара е разработила нов проект с Турция, Румъния, Молдова, Украйна по програма „Бляк сий“ и вече втори месец работи по него. Като всяка една от страните ще защитава свой специфичен продукт. От Бургаската камара са избрали българския мед, но се оказа, че същият продукт е предпочетен и от турска страна. Най-вероятно бургаската камара ще търси друг национален продукт, който да защити и да се представи с него.

Тогава дойде и предложението от турския дипломат да защитим  кашкавала, който той помни от онова време.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нелегално внасят пчели-майки от чужбина
Остават 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път
Търсят се берачи на ягоди за Испания
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.